Bursa'da görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ceyhun İrgil, Balıkesir’de düzenlenen ‘Meme Kanserinde Yeni Yaklaşımlar’ panelinde “Meme felsefik olarak ne yürümeye, ne görmeye yarar, işe yaramaz. Estetik ve cinsel organ değildir. Süt vermek için bir bezdir. Memenin üzerindeki deriyi kaldır, erkeklerin delirdiği şey bildiğin kuyruk yağıdır” sözleri nedeniyle bir gazetede ‘Dr. Zırva’ manşeti ile haber yapılmasını eleştirdi. MEMENİN ALGISI FARKLI OLMALI

Başlığı görünce üzüldüğünü söyleyen Op. Dr İrgil şunları söyledi:

“Bu kadar farklı algılanmasına şaşırıyorum. Gazetenin içeriğinde benim söylemek istediğim şeyler yer alıyor. Ben insanların ve medyanın memeyi cinsel olarak algıladığı ve sadece magazinsel malzeme olarak yaklaştığı için o konuşmayı yaptım. Söylediklerimin arkasındayım. Kadınlara felsefik bir yanıt verdim. Memenin algısının farklı olması gerektiğini söyledim. Biz memenin alınmaması için tüm tedbirlerin uygulanmasına uğraşan hekimleriz. Ben 25 yıldır doktorluk yapıyorum ve 15 yıldır da meme kanseri ile uğraşıyorum. Binlerce hastanın ameliyatına girdim. Meme kanserinde ölümlerin önüne geçmek için çaba harcıyoruz. Bu haberin yarattığı sıkıntıya rağmen bir kadında farkındalık yarattıysam mutlu olurum. Bizim tek kaygımız farkındalık yaratmak. Toplantıda söylediğim şeyin özü ‘İnsanlar meme kanserinden ölmemeli. Meme bir beyin, akciğer, karaciğer gibi çok hayati bir fonksiyona haiz değil. Sadece emzirmek için yaratılmıştır.’ Bir kadın meme kanseri olursa bu organın tamamen alınması, bir kısmının alınması ya da içinin alınmasıyla kurutulabilir. Çok daha iyisi yerine konulabilir. Tüm salondaki herkes beni alkışladı, kadınlar tekrar gelmem için çağırdı. Memenin reyting yapan bir organ olarak öne çıkması bunca sorunun arasında üzücü.”

“MEMELER ALINMASIN DEDİĞİMİZDE DE TEPKİ ÇEKMİŞTİK”

Memenin cinsel organ, estetik organ ya da süt bezi olarak algılandığı tıbbi yönden bir konferans verildiği için özellikle süt bezi konusuna vurgu yaptığını anlatan Dr. İrgil, “Biz estetik cerrahiyi çok önemsiyoruz. Memenin alınmaması için onkoplastik cerrahinin Türkiye’de gelişmesinde ekip olarak önemli çalışmalarımız var. Geçmişte ‘memeler alınmasın, ameliyatlarda kadınlar memelerini kaybetmesin’ diye söylediğimizde birçok insan tepki göstermişti. Önemli olan sağlıktır, estetik ikinci plandadır. Biz plastik cerrahlarla birlikte erken teşhislerde kadınların hem kanserli kısmı alıyoruz hem de eskisinden çok daha güzel bir memeye sahip olmalarını sağlıyoruz. Bilimsel bilgileri bilimsel altyapısı olan insanlar değerlendirmeli” diye konuştu.

Haberden sonra birçok insan arayıp kendisini tebrik ettiğini kaydeden Op. Dr. Ceyhun İrgil, 20 yıldır her katıldığı konferansta aynı şeyleri söylediğine dikkat çekti.

Op. Dr. İrgil, gazete tarafından görüşü alınan Estetik ve Plastik Cerrah Prof. Dr. Mesut Özcan’ı da aradığını, Özcan’ın kendisine yanlış bilgi verildiği söyleyerek özür dilediğini belirtti.

SÇFK(FK/AAA)