Zeytinburnu’nda oturan Mardinli Demir ailesinin 12 çocuğundan biri olan Ayşe Demir, büyüyünce doktor olmak istiyordu. Aile fertlerinin ‘içimizdeki en akıllımız oydu’ dediği Fatma Süsligil İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi Ayşe Demir, ailesinin yüzünü kara çıkarmayarak her dönem eve teşekkür ve takdir belgesi getiriyordu. Çevresince iyilik meleği olarak bilinen Ayşe, Kızılay’a kan bağışında bulunmak istiyor ve annesi Hayriye Demir’e sık sık “izin kağıdını imzala da kan vereyim” diyordu.



İki hafta önce ablası Gülbahar Demir’e hastaneye giderken refakat eden Ayşe Demir, hastanede organ bağışıyla ilgili bir ilan görünce, bağış yapmaya karar verdi. Annesine “Yaşım 18 olunca tüm organlarımı bağışlayacağım” diyen Ayşe, verdiği karardan iki hafta sonra evinde kaza geçirdi.



Liseye giriş sınavlarına hazırlananan Ayşe Demir, geçtiğimiz pazar günü dershane çıkışı saat 13.00 sıralarında Telsiz Mahallesi 80’inci Sokak’daki evine geldi. Annesi ve iki teyzesi evde temizlik yapan Ayşe, ders çalışmak için odasına çekildi.



Kitaplık olarak kullandığı dolabın üzerindeki kitaplarını almak isteyen Ayşe Demir, her zaman yaptığı gibi ablasıyla paylaştığı ranzayı merdiven gibi kulllanarak kitaplarına uzandı. Bu sırada dengesini kaybeden Ayşe, sendeleyerek omuzunu ranzaya çarptı. Ardından yere düşerken göğsü ranzanın topuzuna çarpan Ayşe Demir’in boynundaki fular da topuza dolandı. Çarpmanın etkisiyle baygınlık geçiren Ayşe, diz çökmüş vaziyette fulardan ranzaya asılı şekilde kaldı.



Kızının başına gelenlerden habersiz şekilde evde temizlik yapan Hayriye Demir, temizlik sırası gelen Ayşe’nin odasına girince korkunç manzarayla karşılaştı. Talihsiz Ayşe, olay yerine gelen ambulansla Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Yolda kalbi durduğu tespit edilen Ayşe Demir, burada elektroşokla hayata döndürüldü. İlköğretim okulu öğrencisi Ayşe Demir, yapılan ilk müdahalenin ardından Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.



Yoğun bakım servisine kaldırılan Ayşe Demir, 5 gün boyunca azraille yaşam mücadelesi verdi. Tüm müdahalelere rağmen doğum gününe 5 gün kala, dün akşam saatlerinde, Ayşe’nin beyin ölümü gerçekleşti.



Acı haberi alan Hayriye Demir, kızının organ bağışlamak istediğini hatırlayarak hiç düşünmeden küçük Ayşe’sinin organlarını bağışlamaya karar verdi. Yapılan incelemeler sonucu elektroşok nedeniyle zarar gören kalp ve akciğerin organ nakline uygun olmadığı tespit edilirken, Ayşe Demir’in iki böbreği, iki korneası ve karaciğeri operasyonla alındı. Ayşe Demir’in organları bugün gerçekleştirilen ameliyatlarla organ bekleyen hastalara nakledildi.



Doktor olmasını beklediği kızını toprağa vermek için bu sabah morga giden Hayriye Demir, kızını morgda yatarken görünce fenalık geçirdi. Anne Hayriye Demir, kızının cenazesini Adli Tıp Morgu’na götüren cenaze arabasına sarılarak gözyaşı döktü.



Organ bağışı yapmanın büyük sevap olduğunu söyleyen Hayriye Demir, “Kızım melek gibiydi. Hep iyilik yapmak istiyordu. Kan bağışı yapmak için benden izin kağıdı imzalamamı istedi. İki hafta önce de ablasıyla hastaneye gittiğinde organ bağışı ilanı görmüş. Koşa koşa gelip bana anlattı. ‘Ben 18 yaşına gelince organ bağışı yapacağım’ dedi. Talihsiz yavrum hayatına doyamadan öldü. Ama onun organları sayesinde 5 kişi yaşayacak. Buna da şükür” dedi.



Ayşe Demir’in ağabeylerinden İdris Demir ise kardeşinin, bir akrabalarının gerekli organ bulunamadığı için ölmesinden etkilendiğini belirterek “Bu olay onu üzmüştü. Ablasıyla hastanede ilanı görünce de organ nakli yapmaya karar verdiğini söylemişti. Yaşarken melek gibi olan kardeşim ölürken de 5 kişiye yardım etmiş oldu” diye konuştu.



 MD (MK) (FOTOĞRAF)