ANSİAD'ın Hill Side Su Otel'de düzenlenen 15’inci olağan toplantısına katılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki 'Kalkınmada Yerel Yönetimlerin Rolü' konulu bir konuşma yaptı. Türkiye'de kalkınmanın sadece bakanlıklar düzeyinde yapıldığına dair bir anlayış olduğunu söyleyen Mehmet Özhaseki, günümüzde artık ülkelerin yarıştığı kadar şehirlerin de birbirleriyle yarıştığını ifade etti. Bu yarışta hiçbir şehrin geri kalmaması gerektiğini vurgulayan Mehmet Özhaseki, "Hızla değişen dünyada yerel yönetim anlayışları da değişiyor. Zamanımıza damga vuran olgu değişim olgusudur. Son 15-20 yıl geçtiğimiz yüzyıllara bedel. Her alanda değişim var. Siz bunu doğru ve zamanında algılayabiliyorsanız ayakta kalabiliyorsunuz. Geç anlarsanız durumunuz gittikçe kötüleşiyor. Yerel yönetim anlayışları da değişiyor" dedi.

KALKINAN ŞEHİRLER ÖZELLİKLERİNİ İYİ BİLİYOR

Türkiye'nin dünyadaki yerel yönetim örneklerine bakıldığında 250 yıl geriden takip ettiğini kaydeden Başkan Mehmet Özhaseki, bu açıkların kapatılması için değişimlere hızlı şekilde ayak uydurulması gerektiğini belirtti. Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi illerin dışında kalan 25-30 kentin vilayet konumundan ilçe konumuna düştüğünü anlatan Mehmet Özhaseki, "Bunların birçoğu medeniyetlerin başkenti konumundaydı. Şimdi iyice geride kalmış durumdalar. Bir 10-15 vilayet var ki, gelişiyor, kalkınıyor. Bunlardan biri de Kayseri. Kalkınan vilayetler ne olduğunu biliyorlar, durumlarını tespit etmişler, avantaj ve dezavantajlarını biliyorlar. Kayseri'nin teşebbüs yapısı çok gelişmiş ama coğrafi özellikleri çok iyi değil. Yapabileceği şey, Antalya ile yarışmak değil. O açıdan kalkınan şehirler, genellikle kalkınmakta olan şehirler kendi özelliklerini çok iyi biliyorlar" diye konuştu.

6 BİN YILLIK FATURA VE SENETLER BULUNUYOR

Kayseri'nin coğrafi özelliklerine rağmen yaşadığı gelişimden bahseden Mehmet Özhaseki, Kayseri'nin binden fazla fabrikanın olduğu, 150'den fazla ülkeye ihracat yapılabilen bir kent haline geldiğini aktardı. Bunda kentte yaşayan insanların müteşebbis ve gayretli olmasının yanında kentteki genetik ticaret yapısının ve yerel yönetimlerin büyük payı olduğuna değinen Mehmet Özhaseki, "Geleneksel olarak bizde ticaret çok önemli. Bundan 6 bin yıl önce yaşayan yerli kavimler bir ticaret kolonisi kurmuşlar, Mezopotamya'dan gelenlerle mal mübadelesine başlamışlar. Yapılan kazılarda her taraftan çanak, çömlek, sanat eserleri, heykeller çıkar. Bizdeki tabletler üzerinde senetler, faturalar çıkıyor. Fışkırıyor adeta. 24 bin civarında tablet çıktı ortaya. Üzerinde alışveriş var, alım satım var, faiz oranları var, kralların emirleri var ama hep ticaret üzerine. Geçenlerde sadece farklı bir şey çıktı. O da gelin kaynana kavgası. Kayseri'de oturan bir gelin Mezopotamya'ya alışverişe giden kocasına mektup yazıyor, 'çok acele gel bu annen beni öldürecek' diyor. Kayseri'de insanlar hep tüccar işinde gücündeler. Bütün fıkralar sanki ticaret ve alışveriş üzerine" ifadelerini kullandı.

HAYIR İŞLEMEYEN KİMSE KALMADI

Kayseri'de bir günde 139 fabrikanın temelini atarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiklerini vurgulayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'deki iş aleminin para kazanmanın yanında kendine has olarak hayırseverlik kültürünü de geliştirdiğine değindi. Hayırseverliğin komple bir hamle haline dönüştüğünü kaydeden Başkan Özhaseki, "Hayır işlemeyen kimse kalmadı gibi. Yüzlerce insan hayır işliyor. Bu bir gelenek. Kültürümüzün bir parçası" dedi.

ŞEHRİN GELECEĞİNİ YAŞAYANLARIN VİZYONU BELİRLER

Bir şehrin geleceğini asıl o şehrin yöneticileri, ileri gelenleri, yaşayanlarının vizyonunun belirlediğini sözlerine ekleyen Başkan Mehmet Özhaseki, "O şehirde yaşayanlar kimse, onların vizyonu neyse, ufukları neyse şehrin geleceğini o belirliyor. Eğer siz iyi niyetli yola çıkarsanız, uğraşırsanız, şehir gelişiyor, büyüyor. Herkes orada yaşamaktan keyif alıyor. Yoksa geriye doğru yavaş yavaş gidiyor. Şehirler için de ölüm hak. Bir yerel yönetim olarak biz orada risk alarak Kayseri'nin biraz önünü açtık, ufkunu açtık. Anadolu'nun ortasında çevrenin cazibesi olarak bir şehir doğuyor" diye konuştu.