AKDİM tarafından düzenlenen 'Evrensel Parametrelerde Hukuk ve İnsan Hakları' konulu konferans gazeteci yazar Faruk Mercan'ın moderatörlüğünde Ramada Otel'de gerçekleştirildi. Konferansa gazeteci yazar ve akademisyen Prof.Dr. Mehmet Altan ile Teksas Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve "Fethullah Gülen'in Hukuk Serüveni" adlı kitabın yazarı Prof. Dr. James C. Harrington konuşmacı olarak katıldı. AKDİM'i tanıtıcı sinevizyon gösterisinin ardından konferansta ilk sözü Prof. Dr. James C. Harrington aldı.

GÜLEN İLE İLGİLİ YAZDIĞI KİTABI ANLATTI

Prof. Dr. Harrington, Fetullah Gülen'in yargılandığı dönemi anlatan kitabı hakkında bilgiler verdi. Kitabı yazmadan önce Gülen ile hiç görüşmediğini aktaran Prof. Dr. Harrington, "Kitabı yazarken Fethullah Gülen ile görüşmedim. Aslında onu yargılayan savcılarla görüşmek istemiştim ama olmadı. Savcılarla görüşemeyince Gülen ile de görüşmek istemedim. Ancak, kitabı bitirdikten sonra kendisine sundum" diye konuştu. Konuşmasının tamamını yazdığı kitaba ayıran Prof. Dr. Harrington, 2000-2008 yılları arasında yaşanan yargılama sürecinden bahsetti.

"AİHM'DE ÇOK MAHKUMİYET VAR"

Gazeteci yazar ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Altan ise konuşmasında insan hakları ve hukukun Türkiye'deki durumunu anlattı. Son günlerde Türkiye'de insan olmanın zorlaştığını, insan hakları meselesinin geride kalıp, hukukun zedelendiği bir dönem yaşandığını aktaran Prof. Dr. Mehmet Altan, Türkiye'de 'İnsan hakları nedir ?' sorusuna net bir cevap verilemeyeceğini ifade etti.

Hukuk alanında Türkiye'nin 2010 ve 2011 yıllarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) en fazla mahkum olan ülke olduğunu kaydeden Prof. Dr. Altan, "Biz AİHM'e bireysel başvuru hakkını Turgut Özal zamanında elde ettik. Ama bu mahkemenin 1952 yılından beri üyesi olan ülkelerden çok daha ileri bir noktada mahkumiyetimiz var. Eski yargıtay başkanlarından biri 'Cüzdanla vicdan arasında kaldık' demişti. Aynı zamanda 'Avukat tutma hakim tut' da bu coğrafyanın ürettiği bir sözdür" diye konuştu.

"İNSAN HAKLARINI YOK SAYMAYA KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ"

Hukuk açısından Türkiye'nin dünya standartlarından çok uzak noktalarda yer aldığının altını çizen Prof. Dr. Mehmet Altan konuşmasını şöyle tamamladı:

"Ne yazık ki, 12 Eylül'ün iki darbeci paşası yargılanıyor. Ama 12 Eylül'ün bütün mevzuatı, anlayışı, felsefesi, temel yasaları ve en önemlisi de siyaseti oluşturan; Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, Meclis İç Tüzüğü olduğu gibi duruyor. Yani hep siyasetin ıslık çalarak rejimi demokratikleştirmediği, sistemi kurumsallaştırmadığı ve bir şekilde bunu kullandığı bir coğrafyanın çok da talihli olmayan vatandaşlarıyız. İnsan hakları tarihin hiçbir döneminde hiç kimsenin durdurmaya gücünün yetmediği olağanüstü tarihsel bir yürüyüştür. Aslında hiç kimsenin gücü insan haklarını yok saymaya yetmez. Ama Türkiye gibi coğrafyalarda çok fazla insanı öldürüp, bizim daha ziyade yönetenlere yönelik bir algıyla, bir padişahlık mantığıyla hep yönetenleri esas alıp yönetilenleri yok saydığımız için bu coğrafyada yürümesine rağmen maalesef hep aksadı."

Konferansın sonunda Antalya Rasanet Gençlik Vakfı Kurucu Başkanı Hüseyin Tulpar ve yönetim kurulu üyeleri tarafından konuşmacılara teşekkür plaketi verildi.