Mehmet Ali Şahin, bugün Karabük Öğretmenevi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Şahin, yeni anayasa yazım çalışmalarında tüm komisyon üyeleri olarak mesafe almayı arzu ettiklerini söyledi.

ŞU ANA KADAR SADECE 2 MADDE ÜZERİNDE UZLAŞI SAĞLADIK

Mehmet Ali Şahin şöyle devam etti:

"Kolay anlaşılabileceğimiz, kolay yazabileceğimiz temel hak ve hürriyetlerden başlamaya karar vermiştik. Şu ana kadar sadece 2 madde üzerinde uzlaşma komisyonumuz bir uzlaşma sağladı. Temel hak ve hürriyetlerle ilgili ki, 41 maddeden oluşacak büyük bir ihtimalle. Çünkü çatısını öyle kurduk. Diğerleriyle ilgili ilerlemekte biraz zorlanıyoruz. Eşitlik maddesi dediğimiz 3'üncü madde yazımında farklı öneriler nedeniyle bir uzlaşma sağlanamamıştı. Kısmi bir uzlaşma sağlanmıştı. Önümüzdeki çarşamba günü yeniden üst komisyon, meclis başkanımızın başkanlığında 12 kişiden oluşan komisyonumuz yine çalışmalara başlayacak. Eğer çarşamba gününe kadar alt komisyon diğer maddelerle ilgili bir uzlaşı sağlayıp, bizim önümüze getirirse ondan sonra sürecin hızlanabileceğini tahmin ediyorum."

'İŞTE BENİM ANAYASAM'

Ak Parti olarak Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda son derece samimi olduklarını ifade eden Şahin, "Tüm diğer siyasi partilerin milletvekili sayısından fazla milletvekiline sahip olmamıza rağmen, bu komisyonda diğer siyasi partilerle eşit üye bulunduruyoruz. Burada mutabakatla bu metni hazırlıyalım ve parlamentoya sunalım diye gayret ediyoruz. O bizim aslında iyi niyetimizin bir göstergesidir. Seçimlerde tüm siyasi partiler ve tabi başta iktidar partisi olarak Ak Parti de yeni bir anayasa sözü vermiştir millete, dolayısıyla bu sözümüzün arkasında durmalıyız. Bütün bu çalışmaların, gayretlerin, beklentilerin sonucunda mutlaka daha demokratik, daha özgürlükçü, daha çağdaş ve halkın katılımıyla hazırlanmış ve herkesin, 'İşte benim anayasam böyle olur' diyebileceği bir metni ortaya çıkartmak istiyoruz. Bunun zor olduğunu biliyorum. Ama hiçbir zaman umutsuzluğa gerek olmadığı kanaatindeyim. Çalışmalarımızı büyük bir gayretle yürütmeye çalışacağız" diye konuştu.

ADAYLIK KONUSU

Ak Parti'de üç dönem milletvekilliği yapan kişilerin yeniden aday olamayacağı konusuyla ilgili sorulan soruyu değerlendiren Şahin, "İç tüzüğü hazırlayan heyetteydim. Dolayısıyla birkaç kişiden biri benim. Biz o düzenlemeyi yaparken kastımız, yani o düzenlemenin gerekçesi üst üstedir. Ama çok açık şekilde yazmadığımız için şu anda tartışma konusu oluyor. Ak Parti'de üst üste bir kişi 3 dönemden fazla milletvekilliği yapamaz şeklindeki o düzenleme daha sonra bir ara vererek adaylığa mani olmayacak şekilde düzenlenmiştir. Ama sanıyorum yeterli açıkta olmadığı için, eğer ileride 3 dönem milletvekilliği yapıp Ak Parti'den bir dönem ara verdikten sonra tekrar aday olsa bir kişi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tüzüğü uygulayarak o kişinin adaylığını iptali yönüne gidebilir düşüncesiyle. Sanıyorum genel kurulda bu konuda bir açıklık getirilecek diye tahmin ediyorum" dedi. 



BD(MÇ/AK)