Demokrat Parti eski Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın Susurluk davasından aldığı hapis cezasını çektiği Yenipazar İlçesi'ndeki K1 Tipi Cezaevi'nin önünde eylem yapmak için kendilerine 'Cumartesi Anneleri' adını veren yaklaşık 500 kişilik grup ilçeye geldi. Aralarında BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve partililer ile İnsan Hakları Derneği üyelerinin de bulunduğu protestocu grubun ilçe merkezine girmeden cezaevi yakınına gitmelerine izin verildi.

Protestocular, 100 metre kadar yaklaştıkları cezaevini göremediklerini söyleyerek polisle pazarlık etti ve 20 metre daha ilerleyip basın açıklaması yapmaya başladı. Protestocu grubun geldiğini öğrenen ilçe halkından oluşan bir grup da cezaevi yanına geldi ve çevredeki ağaçlara bayraklar astı, protestoculara slogan atarak tepki gösterdi. Gerginlik bir anda tırmanınca polis ve jandarma iki grup arasında etten duvar ördü.

Protestocu grup, 17 yıl önce başlatılan 'Cumartesi Anneleri' adıyla oturma eyleminin yıldönümünde Yenipazar'a geldiklerini belirtirken, gözaltında kaybolanlardan Mehmet Ağar'ı sorumlu tuttuklarını söyledi. BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, aralarında öldürülen eşi Savaş Buldan dahil gözaltında kayıplar ve faili meçhullerden Mehmet Ağar'ı sorumlu tuttuklarını söyledi. Ağar'ın devletle pazarlık sonucu ödül gibi buraya gönderildiğini ileri süren Pervin Buldan, " Sen bizi iyi tanırsın, biz de seni tanırız. Sen unutmazsın Savaşları, Ahmetleri, Rıdvanları, Alileri, Düzgünleri. Biz de unutturmayacağız seni. Ama sen cezanı çekene kadar senin kabusun olacağız ve olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Ardından 'Cumartesi Anneleri'nin daha önceki eylemlerinde çekilmiş bir fotoğrafının büyütülüp basıldığı bir panoyu polis barikatının önüne bırakan protestocular bir süre slogan attı.

İLÇE HALKINDAN TEPKİ

Protesto gösterisinde bulunan gruba karşı ilçe merkezine giden yolla cezaevine giden yolun kesiştiği noktada bekleyen Yenipazarlı grup, otobüslerle ilçe merkezine sokulmadan ayrılan gruba tepkilerini sürdürdü. Bazı gençler de motosikletleriyle, protestocuların otobüslerin peşine düşünce polis engel oldu.

Protestocu grubun ilçeyi terk etmesine rağmen dağılmayan Yenipazarlı grup, 'Ağar'a uzanan eller kırılır' sloganı atarak cezaevinin önüne geldi. Grup, bir süre Mehmet Ağar’a destek sloganları attıktan sonra İstiklal Marşı'nı söyledi ve ardından ilçe merkezine döndü.

KORKUT EKEN'İN AÇIKLAMASI

Eski özel harekatçı Korkut Eken, sabah Yenipazar'a geldiğini ve eylemi uzaktan izlediğini belirterek, güvenlik güçlerinin yeterli önlemleri aldığını ve herhangi bir tatsızlığın çıkmamasının da sevindirici olduğunu söyledi.. Eken, "Geldikleri yer yanlış yer. Evlatlarının katillerini, Kandil'de arasınlar. PKK'nın dağ kadrolarında arasınlar. PKK'nın siyasi temsilcileriyle gelmeleri maksatlarını ortaya koymaktadır. Amaçları bu huzur dolu ilçede karışıklık çıkartmak ve Sayın Mehmet Ağar'ı rahatsız etmek" dedi.

Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk'un daha önce "Ağar'a şato tahsis edildi" dediğini hatırlatan Korkut Eken, "Peki kendisi, Abdullah Öcalan'a ada tahsil edilirken niye sesini çıkartmadı? Diğer milletvekili ve etrafındakiler de bizi çok iyi tanırlar, asıl kabus biz oluruz" diye konuştu.