Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne muayene, tetkik ve müdahale sırasında kullanılan tıbbi alet, ilaç ve medikal malzemeler satan firmalar, 60 milyon lirayı bulan alacaklarını 20 aydır tahsil edemediklerini açıkladı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Sağlık Meslek grubu başkan ve üyeleri, medikal firmalarının Dicle Üniversitesi ile yaşadıkları sorunları düzenledikleri bir basın toplantısı ile dile getirdi.

Ticaret ve Sanayi Odası Sağlık Komitesi üyesi Mehmet Kaya, medikal firmaları yetkilileri ile birlikte yaptığı açıklamada, medikal firmalarının alacaklarını tahsil edemedikleri için güç durumda kaldığını, üniversitenin ise buna bir çare bulmadığını söyledi. Hastaneye alınan medikal ürün bedellerinin hastane döner sermayesinden karşılandığını belirten Mehmet Kaya, "Hastane döner sermaye gelirinin oluşmasında ve sağlık hizmeti sunulmasında medikal ve ecza depolarından alınan medikal malzeme, ilaç ve hizmetlerin büyük ağırlığı vardır. Firmalar, üniversite hastanesine sundukları mal ve hizmetleri karşılığında alamadıkları alacaklarına karşın, kendi ödemeleri yapabilmek için başta banka kredileri olmak üzere, kendilerini daha da zora sokan borçlanma araçlarıyla süreci yönetmeye çalışmış, ancak bu da tokanma noktasına gelmiştir" dedi.

ÜNİVRESİTEYİ İCRAYA VERECEKLER

Kaya, medikal firmalarının üniversite hastanesinden alacaklarını tahsil edilmediği için iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Kaya, "Bölgemizde diğer üniversite hastaneleriyle Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma ve bölge hastanelerinde ödemeleri 3 ila 6 ay arasında yapılıyor. Ancak, Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde ise 20 aydır bir ödeme yapılmıyor. Dicle Üniversite Hastanesi'nde 2011-2012 yıllarına ait 71 firmanın 60 milyon lirayı bulan alacağı bulunuyor. Döner sermaye giderleri öncelikli olarak hastanenin güvenlik, temizlik ve hastane personellerinin katkı paylarının ödemesi yapıldıktan sonra artan az bir miktar kalırsa bu medikal firmalarına ödeniyor. Görüştüğümüz hastane yetkilileri de zor durumdaki bu firmalarımıza herhangi bir şekilde öncelikli bir ödeme sistemine geçilmeyeceğini ifade ettiler ve gelecek için de ödeme planı çıkarmadılar. Üniversite yöneticileri ile ilgili mülki ve idari yetkililerinden sorunu çözme konusunda sağduyulu davranmalarını istiyoruz. Aksi takdirde 71 firma alacaklarını tahsil etmek için icra yoluna başvuracak ve bu da üniversiteyi güç durumda bırakacak" dedi.