Bütçe görüşmeleri için yoğun mesaide olan TBMM, İçişleri Bakanlığı’nın bütçesini görüşürken söz alan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, 'Jandarma biz sosyalistiz' adlı marşı okudu. Marşı okurken detone olan Çam’ı milletvekilleri gülerek izlerken, Meclisi yöneten Başkanvekili Güldal Mumcu da marşı 'şarkı' diye yorumladı, “İlk defa Genel Kurul’da şarkı söylendiğini duyduk. Böyle olacak bir şey değil ama” dedi. Günün konusu olan Çam için bazıları “Detone oldu”, bazıları da “Sözlerini bilmiyor, önünden okudu” yorumları yaptı.

Milletvekili Çam, gelişmeleri DHA muhabirine anlattı. Çam partililerden büyük destek gördüğünü, rakip partililerden de olumsuz eleştiri almadığını belirterek, marşı okurken sık sık önüne bakmasının marşı ezbere bilmemesinden değil, zamanı ayarlayabilmek için saate bakmasından kaynaklandığını söyledi. DİSK eski Genel Sekreteri Çam, “Marş beş kıtadır. Zaten bir bölümünü okuduktan sonra sürem bitti ve mikrofonun sesi kısıldı. Zamanı doğru kullanabilmek için önümdeki saate baktım. Marşı ezbere biliyorum. Sesim güzel değil hatta kötü. Çünkü öğrencilik ve sendikada yöneticilik yaptığım yıllarda meydanlarda slogan atmaktan sesim kısıldı” dedi.

O DÖNEMDE GÖREV YAPANLARA ARMAĞAN OLSUN 

Marşını 1970’li yıllarda görev yapan jandarmalara armağan ettiğini belirten Çam, şunları söyledi:

“Jandarmanın 1970’li yıllarda önemli bir saygınlığı vardı. Türkiye’de ne yazık ki polis görevi yapan genç arkadaşlarımız, siyasi iktidarların çok kontrolü altına olmuşlardır. Geçmişte Milliyetçi Cephe hükümetleri dönemide sol frekanslı öğrencilere, sendikacılara akıl almaz baskılar yapmışlardır. Jandarma bu konularda daha nötr, tarafsız bir tavır sergilemiştir. Zaman zaman jandarmayı da öğrencilerin ve sendikacıların üzerine yolladıkları olmuştur. O zaman öğrenciler ve sendikacılar bu marşı söylerdik. Jandarma görevini yapan bu kardeşlerimizin de gözlerinin yaşardığını görürdük. Dün de Jandarma Genel Komutanlığı’nın bütçesini görüşürken o dönemde görev yapanlara armağan olsun diye o marşı söyledim ve belleklere yeniden çıkardım.”


--------- KUTU----


Musa Çam’ın gündeme getirdiği marş 12 Eylül öncesi üniversite gösterileri ve mitinglere müdahale eden jandarmayı durdurmak için söyleniyordu. Aynı dönemde ve 12 Eylül sonrasında da cezaevi isyanlarında söylendi. Sanatçı Rahmi Saltuk da marşı kasete okudu.

İşte o marşın sözleri;



ay ışığı jandarmanın

süngüsünü yakıyor

mahpus yoldaş pencereden

jandarmaya bakıyor


ve diyor ki o, jandarma sen

kardeşimsin köylümsün

kırlarında salgın gezen

köyden geldin belki dün


jandarma biz sosyalistiz

dostuz yalnız biz sana

kurtuluşun bizimledir

elini uzatsana


jandarma sen ah bir bilsen

sana ne iş verdiler

belki bir gün zabit sana

köylünü kurşunla der


anan karın çocukların

köyünde aç kaldılar

ne hükümet el uzatır

ne ağadan medet var


jandarma biz sosyalistiz

dostuz yalnız biz sana

kurtuluşun bizimledir

elini uzatsana