Nene Hatun, 22 Mayıs 1955'de 98 yaşında vefat edince destanlaştığı Aziziye Tabyası'nda toprağa verildi. Nene Hatun'un mezarı ile tabyaların bulunduğu 387 hektarlık alan 2009'da Bakanlar Kurulu Kararı ile Nene Hatun Tarihi Milli Parkı ilan edildi. 93 harbinin cerayan ettiği alanlarda kesme taşlarla yapılan ve süslemeleri bulunan tabyalardan Mecidiye Tabyası'nın 200 metre kadar önüne geçen yıllarda Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Erzurum Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (ESKİ) tarafından su deposu yaptırıldı. 

Vali Sebahattin Öztürk başkanlığında yapılan Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptırılan su deposu bu konu ele alındı. Orman ve Su İşleri Bölge Müdür Vekili Murat Haspolatlı, Harp Tarihi Müzesi açmak için Mecidiye Tabyası'nı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildiğini bildirdi. ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek de, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun Mecidiye Tabyası önündeki su deposu hakkında yıkım kararı verdiğini belirtti.

NENE HATUN

Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, 9 Kasım 1877'de Ruslar, Erzurum'un doğusundaki tabyaları ele geçirir. Haberin kentte duyulması üzerine o zamanlar 20 yaşında bir gelin olan Nene Hatun, kundaktaki kızı ve ondan biraz büyük oğlunu bırakarak el satırı ile Aziziye Tabyasına koşar. Nene Hatun'un peşinden giden Erzurumlu kadın ve erkeği ile bir kahramanlık destanı yaratarak Aziziye Tabyasını Ruslar'dan teslim alır.



KB(KS/İD)