Bediüzzaman Said-i Nursi’nin 52’inci ölüm yıldönümü nedeniyle Mazlumder üyeleri, basın açıklaması için bir araya geldi. Balıklıgöl Dergah Camii yanında bulunan Said- i Nursi’nin defin yerinde toplanan grup ‘Değerlerimize saldıranlar son bulsun hukuksuzluk engellensin’ yazılı pankart önünde açıklama yaptı. Sık sık ‘Zalimler için yaşasın cehennem’ sloganlarının atıldığı basın açıklamasında Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Sarıyaşar, şöyle konuştu: “84 yıllık çileli hayatı boyunca, kendisini toplumuna ve insanlığa adamış olan Said-i Nursi, gizlice Urfa’ya gelmiştir. Hükümet temsilcilerinin ‘Bir an önce ayrıl’ uyarılarına rağmen, ‘Ben buraya dönmeye değil kalmaya geldim’ diyerek 23 Mart 1960 yılında kaldığı İpek Palas Otelindeki odasında vefat etmiştir. 1960 darbesinden hemen sonra 12 Temmuz 1960’da gece yarısına doğru yüzlerce askerin etrafını çevirdiği, Said Nursi’nin defnedildiği mezarını balyozla kırıp naaşı kabirden çıkartıp uçakla bilinmeyen bir yerde götürüldü. Sonuç olarak muhalif bir lider ölmüş ve cesedi kaybedilmiştir. Akrabaları ve sevenleri Fatiha okuyacak bir mezar bile esirgenmiştir. Sırf görüşlerinden dolayı mağdur ve mazlum durumuna düşen Said-i Nursi için devlet yakınlarından, halktan özür dilemelidir. Said-i Nursi’nin halk nezdinde itibarı devletçe tanınmalı ve mezar yeri açıklanmalıdır” diye konuştu.

POLİSLE AÇIKLAMA YÜZÜNDEN GERGİNLİK YAŞANDI

Yaklaşık 80 kişilik bir grubun katılımıyla gerçekleşen açıklama sırasında, Güvenlik Şube Müdürlüğünde görevli polisler ile Mazlumder üyeleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Basın açıklaması için Said-i Nursi’nin defnedildiği Dergah Camiinde açıklama yapılmasının valilik kararıyla yasak olduğunu belirten polislere Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Cüneyt Sarıyaşar, "Bizler toplumsal duyarlığı ifade etmek için geldik. Bunun için bizi engellemenize gerek yoktur" diye tepki gösterdi.

Uyarılara rağmen grubun açıklama yapması üzerine görevli polisler, tarafından kamerayla kayıt atılana alınan açıklamayla ilgili olarak yasal işlem yapılacağı belirtildi. Grup daha sonra Said-i Nursi için Fatiha okuyarak, dağıldı.



AL(AAA)