Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı, Alsancak Garı'nda Konya İzmir hattında Konya Mavi Tren'in ilk seferine uğurlama töreni İzmir Alsancak Garı'nda yapıldı. Törene Ak Parti İzmir milletvekilleri Ali Aşlık, Nesrin Ulema, Hamza Dağ, İzmir Valisi Cahit Kıraç, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve yaklaşık 500 kişi katıldı.

Bakan Yıldırım, "Demiryollarını neden bu kadar geriye gittiğini bu mübarek Ramazan gününde anlatacak değilim. Anlatsak da bir faydası yok. Son dokuz yılda hükümetimiz 25 milyar lira yatırım yaptı. Devam eden projelerin tutarı 30 milyar lira. Yarın Kartal- Kadıköy metrosunun açılışını yapacağız. 52 ay gibi rekor zamanda tamamlanan bir metro. Bu seferleri başlatırken çok aceleci olmadık 50- 60 yıllık ihmalin sonunda eski trenlerle başlatsaydık bir başka hayal kırıklığını yaşamaktan kurtulamayacaktık. Hatları yeniledik. Hatların yüzde 71'i yenilendi. Yeni elektrodizel tren setleri de klimalı konforlu vagonlar da hazırlandıktan sonra seferi başlattık. Her gün karşılıklı olarak akşam 20.00'de Konya ve İzmir'den karşılıklı olarak tren seferleri yapılacak. İzmir'de Konya kökenli hemşehriler var. Bu bayram üzeri daha rahat ve güvenli gidebilmeleri için demiryolları çok fedakarca bir çalışma gerçekleştirdi ve karşılıklı başlatma noktasına geldik. İzmir'de de Büyükşehir Belediyesi'nin ortağı olduğu İZBAN şirketi ile çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. 33 tren setiyle başlamıştık. Biz Marmaray'ın araçlarıyla takviye yaptık. İZBAN 40 set için sipariş verdi, yapım devam ediyor. İhtiyaç olduğunu görüyoruz. Kuzey- güney hattını Aliağa'dan Cumaovası'na yoğun bir şekilde kullanmaya başladı. Burada bir sıkışıklık yaşıyoruz. Talimatları verdim, setler gelinceye kadar ne kadar araç verebiliriz bunun çalışmasını yapıyorlar. Yeni bazı setleri getireceğiz, sıkışıklığı gideceğiz" dedi.

Bakan Yıldırım'ın, telekonferans sistemiyle gerçekleştirdiği törende Konya ile bağlantı kurulamadı. Bakan Yıldırım, trenin ilk yolcularına "Güle güle gidin, bizden selam söyleyin" dedi.


ED,TG (AÖ/SSA) (FOTOĞRAF)


-------------- KUTU ---------------


KLİMALI, YATAKLI VAGONLAR


350 milyon lira harcanarak yapılan yol yenilemeleriyle Konya- İzmir- Konya hattına 'Konya Mavi Treni' adlı yeni bir tren seferi konuldu. Her iki ilden saat 20.00'de kalkacak tren, İzmir- Manisa, Uşak, Afyon ve Konya güzergahını izleyecek. Tren klimalı dört pulman, bir kuşetli, bir yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşuyor. Trenle, seyahat süresi 18 saatten 10 saate düşecek. Pulmanda kişi başı 35, içinde banyosu, yatağı ve koltuğu olan iki kişilik kompartıman ise 150 lira.