Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi için hazırlanan Ekonomik Analiz Raporu tamamlandı. Raporda, bölgenin yıllık ekonomik değeri 38 milyon dolar olarak ortaya çıkarken, deniz dibinde bulunan Posedonia çayırlarının, dünyada yükselen mavi karbon piyasasında Türkiye'ye önemli avantajlar sağlayacağına dikkat çekildi.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, Datça- Bozburun ÖÇK Bölgesi'nin bir yılda temsil ettiği ekonomik değer 38 milyon 175 bin 788 dolar olarak belirlendi. Bu değerin yaklaşık 18 milyon dolarının turizm ve rekreasyon hizmetlerinden, yaklaşık 15 milyon dolarının da atıksu arıtımından sağlandığı belirtildi. Raporda ayrıca karbon tutmanın yaklaşık 2,5 milyon dolar, erozyon kontrolünün yaklaşık 1,7 milyon dolar ve balığın da yaklaşık 1 milyon dolarlık katkı yaptığı belirlendi.

MAVİ KARBON İÇİN AVANTAJ

Raporda bölgeye yönelik önemli öneriler de yer aldı. Bunlar arasında, alandaki turizm gelişiminin sınırlarını belirlemek için alanın deniz ve karasal turizm taşıma kapasitesinin araştırılması, alanın taşıma kapasitesini dikkate alan bir turizm master planı/stratejisi oluşturulması, planlama çalışmalarını desteklemek için ziyaretçiler hakkında daha iyi veri toplanması, mevcut rekreasyonel faaliyetlerin çeşitlendirilmesi yoluyla turizm sezonunun uzatılması önerileri öne çıktı.

Öte yandan, deniz altında bulunan ve 'Posedonia çayırları' adı verilen çiçekli su bitkilerinin bulunduğu bölgelerin sağladığı karbon tutma ve depolama oranlarının incelenmesi gerektiğine dikkat çekilirken, bunun Türkiye'yi yeni gelişen 'mavi karbon' piyasasında avantajlı bir konuma taşıyabileceğinin altı çizildi.



MS(AÖ/COŞ)