TÜRÇEV tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Yerel Mavi Bayrak Sorumluları Eğitim Semineri, İzmir'in Çeşme İlçesi'ndeki Altınyunus Spa & Resort Hotel’de yapıldı. Seminere yerel sorumlu olarak kıyı belediyelerinden, sivil toplum örgütlerinden ve tesislerden olmak üzere toplam 90 kişi katıldı. Düzenlenen toplantılarda başta yeni mavi bayrak kriterleri olmak üzere, yerel yönetimlerin Mavi Bayraklı plajlar üzerindeki koordinasyonu ve deneyimleri paylaşıldı. Ayrıca düzenlenen workshoplarla çevre bilinçlendirme etkinlikleri değerlendirildi. İzmir Vali Yardımcısı Adem Karaaslan seminerin açılış konuşmasında, 1993 yılında başlayan Mavi Bayrak uygulasında iki haneli rakamlardan bugün üç haneli rakamlara gelindiğini belirterek, mevcut rakamların dört haneli çıkmasını temenni ettiğini söyledi.

TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör ise yaptığı konuşmada gelecek yıl 20. kuruluş yılını kutlayacaklarını, bu süre içerisinde Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE) programlarının tümünü uygulayan az sayıdaki ülkelerden biri olduklarını belirtti. Güngör, "FEE’ye üye 70 ülke var. İlk olarak Avrupa ülkeleri, 2000 yılından itibaren de dünya ülkeleri üye olmaya başladı. Biz üye olan 10. ülkeyiz. Bu seminerdeki amacımız öncelikle yerel sorumluların mavi bayrak hakkında güncel bilgilere sahip olmalarını sağlamak. Buna ek olarak kıyı yönetiminde önem arz eden kritik konularda uzmanlar aracılığı ile bu yerel sorumluların bilgilendirilmelerini amaçlıyoruz. 2012 yılı itibariyle Mavi Bayrak Programı kapsamında 355 plaj ve 19 marinamız, 13 yat Mavi Bayrak ödülüne hak kazanmıştır. Plaj ve marina toplamında dünyadaki toplam mavi bayrak ödülünün yaklaşık yüzde 10’u ülkemizde dalgalanmaktadır" dedi.

TÜRÇEV Antalya temsilcisi Lokman Atasoy da yerel sorumluların öncelikle her yeni gelişmeyi amirlerine ve belediye başkanlarına aktarmalarını istedi. Atasoy, "Tanıtıma çok önem verin. Basınla sürekli irtibat haline olun ve etkinliklerinize halkın katılımını sağlayın. Mavi bayrak bizim ürünümüz. Bu ürünü doğru stratejilerle pazarlamamız gerekiyor. Turist tatil yapacağı yeri belirlerken tercihini Mavi Bayrak kriterine göre de yapıyor, internetten sorguluyor. Mavi bayrak dışında plaj temizliği, cankurtaran kuleleri, ilk yardım malzemeleri, güvenlik flamalarının anlamlarının ilan edilmesi, plajlarda başıboş ve evcil hayvanlar, engelli rampalar ve olanakları, acil durum planı zorunluluğu gibi çok farklı uygulamalar da turistin tercihinde etkili oluyor. Bunların hepsi yerel sorumluların bilmesi ve üst düzey yöneticilerini uyarması gereken konular. Yerel sorumlularımız hiçbir konuda müsamaha göstermezler ve örneğin gerektiğinde Mavi Bayrağı geçici olarak indirtirlerse, bu turist nezdinde ve bayrağın itibarı açısından doğru bir yaklaşım olur. Yerel yöretici veya tesis sahibi gerekli önlemi aldığında Mavi Bayrak tekrar çekilir" dedi. Atasoy, Mavi Bayrak başvuru süresinin de 15 Aralık’ta dolacağını hatırlattı.



FO(İÖ/SS)