Avukat Remzi Kazmaz, Mausoleum'un Türkiye'ye iade edilmesi için AİHM'de 30 avukat arkadaşıyla açacağı davanın dosyasına konulması için dijital imza kampanyası başlattı. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç döneminde de başlattığı kampanya ile 118 bin imza toplayan Kazmaz'ın, ikinci kampanyasına ünlülerden de destek geldi. Sanat ve siyaset dünyasının ünlü isimleri www.askinmabedi.com'da açılan kampanyaya katıldı. Ferhan Şensoy, Ali Poyrazoğlu, Merve İldeniz, Fedon, Suavi başta olmak üzere birçok duyarlı sanatçı Türkiye topraklarından götürülen tarihi hazinenin getirilmesine destek verdi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ercan Karakaş, eski bakanlardan İmren Aykut'un da katıldığı uluslararası kampanya dava açılana kadar devam edecek.

BELGESELİ YARGIÇLAR DA İZLEYECEK

AİHM'ye gidecek dava dosyasında Av. Remzi Kazmaz'ın yönetmenliğini yaptığı 'Aşkın Mabedi- Maussolleion' adlı belgesel film de yer alacak. Antik çağın hazinesinin ve Türkiye'den götürülüşünün hikayesi 32 dakikalık belgeselle anlatılacak. Filmde Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın eserin Anadolu'ya getirilmesi için yaptığı girişimlere de yer veriliyor.

CEVAT ŞAKİR'İN MEKTUBU VE YANIT

Cevat Şakir Kabaağaçlı, İngiltere Kraliçesi'ne yazdığı mektupta, dünyanın yedinci harikasının kendi doğal atmosferleri yerine Londra'nın sisli ve soğuk havasında olmasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Kabaağaçlı, "Londra'daki parçalar, Bodrum'un mavisiyle bütünleşmektedir. Londra'da kalmamaları lazım. Onları bütünleştikleri maviyle buluşturmak gerek" ifadesini kullanıyor. Türkiye'den gelen mektubu okuyan Kraliçe, British Museum Müze Müdürü'ne havale ediyor. Müze Müdürü de Cevat Şakir'e gönderdiği cevabi mektubunda, "Önerinizi çok ciddiye aldık. Bilim insanlarına taşların yapısını incelettik. Gerçekten de eserlerin maviyle bütünleştikleri doğrudur. Bu yüzden eserlerin müzede sergilendiği salonu Bodrum mavisine boyadık. Yakın ilginize teşekkür ederiz" cümlelerine yer veriyiyor.



NK(AÖ/BT)