Prof. Dr. Ali Nesin’in çeşitli sorunların üstesinden gelerek 2007 yılında açtığı Nesin Matematik Köyü, her geçen gün büyümeye devam ediyor. Tamamen taştan yapılan binaların bulunduğu köyden, ilk yılda 400 öğrenci yararlandı ve bu sayı bu yıl bini geçti. Son olarak vefat eden senarist Meral Okay’ın servetini bağışladığı ve 21 Kasım’da düzenlenecek 'Meral Okay Matematik Köyü’nde doğuyor' adlı geceden elde edilecek gelirin bırakılacağı köye, bir destek de heykeltıraşlardan geldi. Halkın da yardımlarını esirgemediği köyde düzenlenen heykel sempozyumuna katılan heykeltıraşlar Ahmet Özparlak, Bilge Kutlu, Cemil Göç, Çayan Yılmaz, Derya Özparlak, Evren Tepe, Gülden Bicil, Malik Bulut, Umut Çetiz ve Uğur Cinel, eserlerini köyün çeşitli sokaklarına yerleştirdi.

Heykeltıraş Tarkan Aras, 10 sanatçının köyü güzelleştirmek için hiçbir karşılık beklemeden gelip eserlerini yerinde ürettiklerini belirterek şöyle dedi:

"20 heykel köyün sokaklarına konuldu. Köy antik bir görünüm almaya başladı. Güzelin de ötesinde çok güzel oldu. Benzer bir çalışmayı önümüzdeki yıl 'resim ve heykel sempozyumu' biçiminde yapacağız. Burada ürettiğimiz eserleri köyde sergileyerek satışa sunacağız ve bizler de karınca kararınca köye maddi destek sağlamış olacağız." 

NESİN MATEMATİK KÖYÜ

Şirince Köyü’ne bir kilometre uzaklıkta, dağ başında, yemyeşil bir ortamda ve sessizlik içinde, Nesin Vakfı’na ait 30 dönümü zeytinlik olmak üzere toplam 55 dönüm arazide kurulan Matematik Köyü’nde herkes matematik öğreniyor, düşünüyor ve konuşuyor. Taş, çamur ve samandan yapılan evler bulunan köyde, televizyon ve müzik yayını yok. Ancak, elektrik, sıcak su ve internet imkanı bulunuyor. İlköğretim düzeyinde eğitiminden en ileri seviyede araştırmaya kadar her türlü matemetik ekinliğinin aynı anda yapılabildiği köyde 150 kişi kalabiliyor.



VE(İÖ/COŞ)