Taşocaklarının açılması kararlaştırılan ormanlık alana giden yol üzerine 10'a yakın pankart asan Kartepe ve Sapancalılar, valilikerin Yüksek Hızlı Tren Projesi çalışması bittikten sonra açılan ocakların yeniden toprakla doldurulacağını söylemelerine rağmen bu sözlerin tamamen kandırmaca olduğunu belirtiyor. 2 milyon ton taş alındıktan sonra buraların nereden alınacak toplakla doldurulabileceğini, 40 metre yüksekliğindeki ağaçların bir daha kaç yılda yetiştirilebileceğini sorak çevreciler, projede kullanılacak taşın Hereke'deki mevcut taş ocaklarından alınmasını istiyor.

2 MİLYON TON TAŞ ALINACAK

Sapancalılarla birlikte bu bölgede sık sık protesto gösterileri gerçekleştiren Kartepe Turizm Derneği'nin Başkanı Orhan Bayramin burada yok edilecek ormanlık alanı gösterirken, 2 milyon ton taşın çıkarılması için acılacak ocakların cennet gibi bu bölgenin kalbine kanser gibi saplanıp büyüyeceğini, bu muhteşem doğada geri dönülmez yaralar açılacağını söyledi.

"BU GÜZELLİKLERE İYİ BAKIN BİR DAHA GÖREMEYECEKSİNİZ"

Orhan Bayramin, "Önce mahalli yöneticilerimizin hepsinin doğaya çok saygılı olduklarını ve bu konuda kesinlikle böyle bir şeye müsade etmeyeceklerini söylediklerinde memnuniyetle izlemiştik. Ama son günlerde ne olduysa gerek sayın Valimiz, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız 'bu milli projedi, biz bu milli projeye imza atacağız. Biz bu taş ocağını açtıracacağız' gibi kararlı bir eğilim içine girdiler. Şimdi bu ormanlara ağaçlara güzel doğaya iyi bakın. Proje gerçekleşirse bunları bir daha göremeyeceksiniz" diyerek şöyle devam etti:

"Son olarak bizi de toplantıya çağırmışlardı. Bu konuda bizleri ikna etmeye çalıştılar. 'Biz ocak açmıyoruz sadece oradan taş alacağız. Yani bir tesis kurmuyoruz' diyerek 2 milyon metreküp taş alınacağını ancak bu taş alındıktan sonra bu doğanın nasıl iade edileceği konusunda kesin bir cevap alamadık. Tablo belli. Hepimizin tahayyül edebileceği tablo ortada. Kocaman 40 metre yüksekliğindeki ıhlamur ağaçları yokedilip taş ocağı olacak. Bu ıhlamur ağaçları 6 ay 1 senede dikerek oluşan bir olay değil ki. Bu tabiat olayıdır. Kaldı ki koca bir makta dediğimiz bir kesit çıkacak orada. O kesidi helikopterle mi dolduracaksınız? Nerden 2 milyon metreküp toprak getireceksiniz. Bunların cevabını bulmak lazım. Ona göre yapacağınız şeyi bozarsanız nasıl onaracağınızı da düşünün."

SEMT SAKİNLERİ DE UMUTSUZ

Taş ocaklarının açılacağı yere yakın konkada evi bulunan Halim Koçak adlı vatandaş ise, çevrecilerin yaptıkları bu direnişten oldukça umutsuz. Halim Koçak, "Valla şimdiye kadar olan olmuş bana. Benim 2 dönüm bir armut bahçem vardı kurudu gitti. Bundan sonra ne olacaksa olsun. Ben buna karşı değilim. Eğer devlet bu taşı buradan alacağım diye kafaya koymuşsa buna kimse engel olamaz. Biz ne kadar çabalarsak çabalayalım kafaya koymuşlarsa bunu alırlar." diyerek umutsuzluğunu dile getirdi.

Kartepe ve Sapancalı çevreciler ise, bu konuda kendilerine diğer bölgelerdeki çevrecilerden yeterli destek gelmemesinden yakındı. Bu bölgeye her hafta sonu yaz kış İstansbul'dan onlarca otobüsle dinlenmeye gelen İstanbullu çevrecilerin de katkı vermelerini istedi.



MB(MB/SS)