Marmaris Belediye Başkanı CHP’li Ali Acar, ulusal bir gazetede 'Marmaris’in alt yapı şirketi yüzsüzlükte Uzanları geçti' başlığıyla yer alan haber üzerine sert açıklamalar yaptı. Öncelikle haberde yazıldığı gibi Mariç-Belbir’in Marmaris’in altyapı şirketi olmadığını, Marmaris Belediyeler Birliği olduğunu kaydeden Acar, şöyle konuştu:

"2004 yılında 6111 diye vergi yapılanması çıkartılmıştı. Arıtma, kanalizasyon ve içme suyu şebekesi yatırımı dolayısıyla 2004 yılına kadar gelen borçlar yapılandırılmıştı. Bu yatırım için ANAP döneminde Hazine garantili olarak kredi alınmıştı. Hazine geri dönüşü olmayan bir borca neden kefil olmuş? Asıl borç o zamanın parasıyla 200 milyon lira. Bu rakam 2004’e kadar 3 katrilyon oldu. 2004 yılında yapılanmaya girdi. İller Bankası’nın Marmaris, Beldibi, Armutalan ve İçmeler belediyelerine gönderdiği merkezi bütçe paylarından yüzde 40 kesilerek bu paranın tahsil yoluna gidilmişti. Temerrüt ve normal faiz ile bu borç korkunç rakamlara ulaştı. Bunu Hazine de Maliye Bakanı da biliyor. Çünkü onlarla bir sürü görüşmeler yaptık."

MALİYE BAKANLIĞI BİZİ CEZALANDIRDI

Ali Acar, 2004’ten sonra yine Maliye Bakanlığı’na müracaat ederek, 2004 yılından sonraki borçlarını da yapılandırma yoluyla ödemek istediklerini belirttiklerini söyledi. Acar, "Maliye Bakanlığı bu isteğimizi değerlendirmediği gibi 2004 yılına kadar olan taksitlendirme protokolünü de iptal ettiklerini açıkladı. Sanki cezalandırma gibiydi bu. Hatta 2011 yılında maliyeden gelen 'Borcunuzu bir hafta içinde ödeyin' şeklindeki yazıya itiraz edip Muğla İdare Mahkemesi'ne dava açtık. Bu dava hala sürüyor. Bakın şimdi bütçemiz belli. Birliğin sadece su geliri var. Bu gelir de zaten belediye meclis kararıyla Mariç Belbir’e bırakıldı. Akıl mantık var, 'Bunu belediye ödeyemez' dedik. Bu yazı konuyu saptırmaktan başka bir şey değil. Olay başka mecralara çekilmek isteniyor" dedi.

ANKARA’YA UYGULADIKLARINI BİZE DE UYGULASINLAR

Ali Acar, aynı durumda olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tüm borçlarını iktidarın üstlenerek yapılandırmaya soktuğunu hatırlattı. Acar, "Aynı o belediyeye yaptıkları gibi bizim borçlarımızı da ileriye dönük olarak yapılandırsınlar. 2004 yılındaki yapılandırmanın ödenebilir durumu vardı. 2004’ten sonrasını da aynı kapsam içine alırlar, biz de borcumuzu öderiz. Haberde yazılanlar doğru bir yorum değil. İçmeler Belediyesi’nin durumunu bilmiyorum ama biz ve diğer Beldibi ile Armutalan Belediyelerinin ne sigorta ve ne de özel bir harcama yüzünden hiç bir kuruma borcu bulunmuyor" diye konuştu.

YAPILANDIRMA YOKSA ALIP YÖNETSİNLER

Devlet garantörlüğünde yapılan bir yatırımın vergi borcunun olamayacağının özellikle altını çizdiğini belirten Acar, "Bu alt yapı projesiyle ilgili konularla yapılmış olan alt yapı yatırımı. Yani yatırım borcu. Bu zaten devlet garantörlüğünde. Bir diğer konu bu borç bizim değil bizden önceki yönetimin. Bunu çözmek devleti yönetenlerin asli görevleri. Bu olmuyorsa Mariç Belbir’i alıp kendileri yönetirler" dedi.



MS(İÖ/SS)