Marmaris’te alım gücünün düşmesi ve özellikle paraya sıkışan esnafın elindeki mal varlığını çıkarmaya çalışması, arazi ve emlak fiyatlarına yansıdı. İlçedeki esnafın genellikle yaz aylarında kazandığı parayı kışın kullanması ve yeni sezon öncesinde işyerine para harcamak zorunda olması ev fiyatlarını neredeyse yarı yarıya düşürdü. Gazetelere verilen ilanlarda 110 metrekarelik 2+1 dairelerin 110 bin, 150 metrekarelik havuzlu, otoparklı dubleks dairenin ise 180 bin liradan satılığa çıkarıldığı görülüyor. Gazetelerde 80 bin liradan 380 bin liraya kadar satılık ev ilanları bulunuyor.

Güven Emlak sahibi Mehmet Baş, arazi emlak fiyatlarındaki bu düşüşün Marmaris’te yatırımın tam zamanı olduğunu söyledi. Baş, Marmaris’te yatırımın üç nedeni bulunduğunu kaydetti. Baş, "Birinci ve en önemli neden Marmaris’te artık gayrımenkul yapacak arazi kalmıyor. Birkaç yıl içinde tüm ev fiyatları birkaç misline çıkar. İkinci neden yabancılara satış artık sorun olmaktan çıkıyor. Sadece Marmaris değil tüm kıyı kesimlerinde büyük bir yabancı mülk alımı patlaması olacağını düşünüyorum. Buradan gönderilen evrakları askeri personel takip ederek cevaplıyor, izin veriyor ya da vermiyordu. Yabancılar eğer mutlaka ev almak istiyorsa buradaki bir Türk üzerine alıyordu ve sonrasında da sorunlar yaşanıyordu. Bunun ortadan kalkmasıyla gayrimenkul satışlarının hızlanacağını düşünüyorum. Üçüncü neden de kredilerle ilgili. Herkes kredilerin düşük olmadığını söylüyor ama aslında normal seviyede. Zaten eğer krediler daha düşük olursa bu kez gayrimenkul ve arsa fiyatları çıkıyor. Bana göre bu üç nedenden dolayı şu anda Marmaris’te yatırım yapma zamanı" dedi.

FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ

Mehmet Baş, bir- iki yıl öncesinin fiyatlarıyla bugünkü fiyatları da karşılaştırdı. Baş, "Örneğin Armutalan’ın en güzel yerlerinden Camiavlu mevkiinde doğa ve deniz manzaralı, 225 metrekare, havuzlu, özel garajlı, üç katlı ve ormana dayalı binanın eski fiyatı 700-800 bin lira iken şu anda 450 bin lira civarında. Yine merkezde üç katlı, denize 100 metre uzaklıkta 300 metrekarelik 4 ayrı dairenin bulunduğu binanın normal şartlarda 1 milyon liradan aşağı satılmaması gerekir. Ama şu anda 600 bin lira civarında. Pazarlık bile yapılabilir" diye konuştu.



MS(İÖ/BT)