Necip Duman, Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Hava Radarı Eğitimi’nin Marmaris’teki bölümüne katıldı. Balan Tepesi’nde bulunan Hava Radar İstasyonu’nda, DHA’ya değerlendirmelerde bulunan Antalya ve Muğla Bölge Müdürü Necip Duman, Türkiye genelinde 10 hava radarı kurulduğunu, ilerleyen yıllarda 5 radar daha kurulması için çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Radar sistemleri hakkında bilgi veren Duman, bir istasyonun yarı çapı 300 kilometre olan bir alanda, son 3 saati içeren bilgileri toplayabildiğini bunları da 7 dakika gecikmeli olarak merkeze ilettiğini belirtti. Bu sayede oluşabilecek afetlerde önceden uyarı şansı yakaladıklarını kaydeden Duman, şunları söyledi:

"Radarlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yakın tahmin gereçleri olarak kullanılmaktadır. Yani yapılan 3-5 günlük tahminler içerisinde hiç beklenmedik anlarda gelişen, çok ciddi maddi ve can kaybı yönünden zararlar verebilecek yapıya sahip yağış sistemleri olabiliyor. Bizler bunu ancak bu radarlarla tespit edebiliyoruz. Bununla ilgili olarak da Türkiye’de 10 radar kurulmuş ve çalışır vaziyete gelmiştir. Bunlardan biri de Marmaris Balan Tepesi mevkiinde 930 metre yükseklikte kurulan radardır. Bu radarlarla, bulutların son 3 saat içerisindeki aktivasyonu, içerisinde taşıdığı yağış miktarı ve cinsi incelenebiliyor. Bu sayede yağış kaynaklı doğal afetlerin önceden uyarı sistemi devreye giriyor."

HAVA KİRLİLİĞİ DE ÖLÇÜLÜYOR

Bölge Müdürü Duman, Balan Tepesi'ndeki radarın yanısıra hava yoluyla taşınan kirliliklerin ölçülebilmesi için gerekli aletlerin de yerleştirildiğini söyledi. Duman, "Hava yoluyla uzun çaplı taşınımların ölçülebilmesi için burada bir cihazımız daha var. Avrupa yada Rusya üzerinden gelen bir kirlilik olup olmadığını öğrenmek maksadıyla kurulmuştur. Pek çok hava tahmin istasyonunda da bu sistem halen kullanılmaktadır. Bu sistemde yağmur numuneleri toplanıyor. Numuneler işlenerek gelen yağışlarda bir kirlilik var mı diye bakılıyor. Kirliğin kaynağı ülkeler tespit edilerek bunun azaltılması yönündeki çabalar başlatılıyor" dedi.

Bölge Müdürü Necip Duman, yağışla gelen kirliliğin, ormanlardaki bitki örtüsünü tepe noktasından başlayarak kuruttuğunu kaydederek, bu kirlilikle alakalı ölçümlerin çok önemli olduğunu belirtti.