Kamuoyunda 3. Yargı Paketi olarak bilinen özel yetkili savcılığı kaldıran ve yerine terörle mücadele de görevli bölge ağır ceza mahkemelerini getiren kanun 2 Temmuz 2012’de kabul edildi. Kanunla birlikte, eski uygulamadaki "mahkemeye sevk edilenlere bakan, arama-el koyma tutanaklarını imzalayan" nöbetçi hakimler, yerlerini özgürlük hakimlerine bıraktı. Bu kapsamda 11 Temmuz’da HSYK yeni atamalar yaptı. İstanbul’da görevlendirilen özgürlük hakimleri Yakup Kaya, Osman Burhaneddin Toprak ve Süleyman Karaçöl olarak belirlendi. İzinde olan hakimler yasa görevlendirildikten 22 gün sonra görevine başladı.


ÖZGÜRLÜK HAKİMLERİNE NUMARA VERİLDİ


3 özgürlük hakimine numara verildi. Buna göre hakim ‘Yakup Kaya 1. No’lu Özgürlük Hakimi’, hakim Süleyman Karaçöl 2. No’lu Özgürlük Hakimi’, hakim ‘Osman Burhaneddin Toprak 3. No’lu Özgürlük Hakimi’ oldu.


İLK NÖBET 1. NO’LU ÖZGÜRLÜK HAKİMİNİN


Özgürlük hakimlerinin nöbet çizelgeleri de belirlendi. İlk nöbet tutacak özgürlük hakimi Yakup Kaya oldu. Kaya’dan sonra Süleyman Karaçöl ve daha sonra da Osman Burnaneddin Toprak nöbet tutacak.


NÖBETLER HAFTALIK TUTULACAK


Bu arada nöbetlerin hangi sistemle tutulacağı da belli oldu. Buna göre her hakim bir hafta (Cumartesi –Pazar dahil) boyunca nöbet tutacak. Nöbet sırasında gelen evraklarla ve gözaltılarla ilgilenecek. Nöbetler dönüşümlü olarak tutulacak. Nöbeti sırasında çok yoğun çalışan hakim ilk pazartesi günü izinli sayılacak. Hakimle birlikte özgürlük hakimleriyle birlikte nöbet tutan katip de pazartesi izinli olacak.


(BB)