Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 29 Aralık'ta terör örgütünün eylem çağrısı üzerine Muş'taki bir markete molotofkokteyli atıp, müşterilerin bulunduğu bir zamanda yangın çıkaran 7 kişi hakkındaki soruşturmayı tamamlayıp iddianameyi hazırladı. Tutuklu sanıklar Sırrı K., Saddam K., Emrah B., Mehmet B., İbrahim İ., Yavuz B. ve Ferdi T.'nin 'devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğü bozmak' ve 'yakarak kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek' suçlarında ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen İddianamede, şüphelilerin terör örgütünün yayın kuruluşu olan Roj TV'den gelen şifrelerle molotofları hazırladıkları belirtildi. İddianamede şüphelilerin marketin kalabalık olduğu bir zamanı eylem saati olarak belilediklerine dikkat çekildi.


İddianamede şüphelilerin fikir birliği içinde yüzlerine poşu takarak eylem yaptıkları ve örgütsel slogan attıkları belirtilirken, marketin ateşe verildiği sırada insanların kaçıştığı ifade edildi. İddianamede şöyle denildi:

"Şüpheliler taşlarla camları kırarak içeri girdiler. Kendilerini engellemeye çalışan güvenlik güçlerine de taşlı ve molotoflu saldırıya devam ettikleri açıkça anlaşılmıştır. Ayrıca içeriye benzin ve tiner gibi yangını başlatan ve hızlandıran etkiye sahip yanıcı ve yakıcı maddeleri de dökerek masum insanları öldürmeye yönelik taşıdıkları kasıtlı iradeyi açıkça ortaya koymuşlardır. Olayda şüphelilerin eylemlerini, sahip oldukları sayı, kullandıkları yakıcı, yanıcı ve patlayıcı maddeler, belirledikleri eylem saati ve yeri, hedef aldıkları korumasız ve çaresiz insanların içinde bulunduğu olumsuz koşullar bütünüyle değerlendirildiğinde, iştirak halinde terör örgütü PKK/KCK'nın amaç ve hedefleri doğrultusunda devletin birliği, bütünlüğü ve egemenliğini hedef alarak vehamet arzeden 'yakarak insan öldürmeye teşebbüs etmek' suçu kapsamında değerlendirmek gerekmiştir."



OB(FE/COŞ)