Diyarbakır'daki Noel Bayramı tarihi Meryem Ana Kilisesi’nde kutlandı. Buradaki kutlamalarda, dualar okundu, ilahiler söylendi. Meryem Ana Kilisesi'ndeki ayini Papaz Yusuf Akbulut yönetti. Ayinde kız ve erkek koroları ilahiler okudu. Papaz Akbulut, erkek ilahi grubu ile Süryanice ve Türkçe dualar okuyarak ayine katılanları kutsadı. Ayinde Hz. İsa'nın doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması amacıyla ateş yakılması canlandırıldı. Erkek korosu ve Papaz Akbulut, mangalda yakılan ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu da ilahiler okuyarak eşlik etti. Papaz Akbulut, ayin sonrası yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik mesajı vererek, şöyle dedi:

"Bugün kutladığımız bayram bütün dünya için önemlidir. Bu bayramın sadece Hristiyan Bayramı için değil, bütün dünya barışı, huzuru, kardeşliği ve özellikle Suriye ile arap ülkelerine barışı ve kardeşliğin getirilmesi için dua ettik."

MARDİN'DEN BURUK KUTLAMA

Mardin'de her yıl kutlanan Noel Bayramı etkinliklerine katılan Suriye'deki Süryaniler'e bu yıl sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle izin verilmemesi, kutlamaların buruk geçmesine neden oldu. 2 bin yıllık tarihi Kırklar Kilisesi'nde yapılan ve 2.5 saat süren ayini Mardin-Diyarbakır Metropoliti Filüksinos Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz yönetti. Kutlamalara, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun ile çok sayıda Müslüman ve Hıristiyan katıldı.

TÜRKÇE, KÜRTÇE VE SÜRYANİCE DUALAR OKUNDU

Kilisede kız ve erkek koroları ayin boyunca Türkçe, Süryanice, Arapça ilahiler okuyarak, ruhani liderlere destek verdi. Ayine katılanlar, gümüş kaplar içerisinde, ruhani liderler tarafından özel olarak hazırlanan çeşitli baharatlardan oluşan tütsüleri yaktı. Kilise ortasında yakılan ateşle devam eden ayinde Metropolit Özmen ve Başrahip Akyüz, Türkçe, Arapça ve Süryanice konuşmalar yaparak, dua etti.

Ayin sonunda, kilisede bulunanlar, dua mumluğunda mum yakıp dua etti. Başrahip Akyüz, ayine katılanların ağzına şaraba banılmış ekmek parçacıklarını koyarak bayramlarını kutladı. Ayin sonunda kilisenin kabul salonunda devam eden kutlamalara Süryani ruhani liderleri ve çok sayıda Müslüman katıldı. Davetlilere mırra ve Süryani çöreği ikramı yapıldı.

MARDİN'DEN DÜNYAYA BİRLİK MESAJI

Metropolit Özmen, burada yaptığı konuşmada, Mardin'in tarihten gelen özel yapısı bulunduğunu, kendilerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle konuştu:

"Mardin'de 4 dini bayram kutluyoruz. İkisi Müslümanlar'ın ikisi de Hıristiyanlar'ın bayramı. Birlikte sergilediğimiz bu güzelliklerin, bu hoşgörünün dünyaya örnek teşkil etmesini istiyoruz. Dünyada savaş, hoşgörüsüzlük, tatsızlıklar yaşanıyor. Bu güzel birlikteliğin ve bayramların bu olumsuzlukları ortadan kaldırmasına vesile olmasını diliyorum."

Süryani cemaatinden Florans Orundaş ise, bayramların dünyaya huzur ve barış getirmesini dileyerek, şöyle konuştu:

"Bölgemiz de, biz de artık huzur ve güven istiyoruz. Savaşlar dursun artık. Süryaniler olarak, Mardin’de yüzyıllardan beri ibadetlerimizi özgür bir şekilde yapma imkanı bulduk. Hoşgörü ve barış şehri olan Mardin’de birbirinden farklı din ve ırklara mensup insanlar hep birlikte yaşıyor. Hiç kimse aramıza nifak tohumları sokamaz."

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, zengin, sosyal ve kültürel dokusu ile hoşgörü ve medeniyetler diyarı Mardin'de, tek yürek olarak bir arada olmanın ayrıcalığını yaşadıklarını belirtti. Tarihi kent Mardin'de dinlerin kardeşliği, medeniyetlerin barışı, dillerin sevgiyi söylediğini vurgulayan Ayvaz, şöyle devam etti:

"Cami ve kiliselerin yan yana, varlıklarını ahenk içinde sürdürdükleri, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin, asırlar boyunca farklı kültür ve dini inançlara sahip insanları dostluk, kardeşlik, sevgi ve birlik hisleri etrafında kaynaştırmıştır. Mardin'de, dinler kardeşliği, medeniyetler barışı, diller sevgiyi söylemektedir. Aynı Allah'a inanan, aynı gelenekleri paylaşan insanlar olarak, sevinç ve tasada birlikte olduğumuz Süryani hemşehrilerimiz ile yeni yılı da birlikte idrak etmenin güzelliğini yaşıyoruz. Bu duygularla, Hazreti İsa'nın doğuşu olarak kutlanmakta olan bayramınızı en iyi dileklerimle kutlar, Hristiyan vatandaşlarımıza ve tüm insanlığa barış, huzur, sağlık ve güzellikler getirmesini temenni ederim."

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ve Müftü Dursun Ali Coşkun da birer konuşma yaparak Hıristiyan aleminin Noel Bayramı'nı kutladı.