Yeşilli İlçesi'ne bağlı Zeytinli köyü yolu üzerinde 70 dönümlük arazide Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yaptırılan ve Mardin'in 30 yıllık çöp sorununu çözecek katı atık bertaraf tesisi törenle açıldı. 4 milyon 298 bin TL'ye mal olan ve toplam 26 ilçe ve beldenin de faydalanacağı tesisin açılışında konuşan Vali Turhan Ayvaz, Mardin'in yakın zamanda büyükşehir olacağını, katı atık tesisi ile büyükşehir olmanın bir gerekliğini de yerine getirdiklerini söyledi. Büyükşehir denilince Dargeçit'ten, Derik'e ve merkeze kadar tüm ilçe ve beldeleri kapsayan bir yasanın ortaya çıkacağını söyleyen Mardin Valisi Turhan Ayvaz, şöyle dedi:

"Hizmetler daha güzel, daha güçlü yerine getirilecek. Mardin'de güzel bir hava oluştu. Mardin'e dışarıdan yapılan yatırımlardan sonra iş adamlarımıza da azim ve kararlılık geldi. Özellikle organize sanayi yeniden düzenliyor, sayısını çoğaltıyoruz. Bu sadece sanayi alanında değil, tekstil alanında el attık. Daha birkaç saat önce yine bir ilçemizden büyük bir yatırımcı için 50 bin dönüm civarında bir yeri tahsis ettik. O ilçemizde 1000'e yakın kişi çalışmaya başlayacak. Sadece sanayi alanında değil; tekstil ve hayvancılık alanında da çalışmalar yapılıyor. Yani ilimizin ne ihtiyacı olacaksa ileride bunların hepsini planlıyoruz. İkinci organize sanayi 5-6 kilometre olacak. Bunu planladık son safhasına geldi."

Mardin Valisi Ayvaz, yatırım yapılırken önlerine kanunlardan yada yönetmeliklerden dolayı bazı engeller çıktığını, kanun ve yönetmeliklere uymak zorunda olduklarını ifade belirterek, "Bundan sonra önümüzde tek engel zaman. Zamanla ilimize nasıl istihdamların olacağını göreceksiniz. Sadece biz inanalım, çalışalım. Üzerimize düşen görevi yapalım gerisi gelir" diye konuştu.

Mardin Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Beşir Ayanoğlu, tesisin yapılması sırasında zor süreçler geçirdiklerini, ruhsat işlemlerini de tamamladıklarını bildirerek şöyle dedi:

"Maliye Bakanlığı'nca belediyemize tahsis edilen bu alan ortalama 600 bin metrekare olup şu an atık depolayacağımız Lot'un kapasitesi 972 bin metre küp ve ortalama ömrü 8.5 yıldır. Yani 8.5 yıl Mardin çöplerini bu alanda depolayabilecektir. Ayrıca 8.5 yıl sonrası düşünülerek 2 ve 3'üncü lot larımızda yapılabilecek şekilde projelendirilmiştir. 2 ve 3'üncü lotumuzun ortalama ömürleri 19 yıldır. Bütün bunlar dikkate alındığında tesisimizin 30 yıllık bir çöpü depolayabilecek kapasitesi mevcuttur."

Tesisin açılışı yapılırken, kurban için kesilmek üzere getirilen 5 aylık kuzunun kesilmesine Mardin Valisi Turhan Ayvaz izin vermedi. Vali Ayvaz, "Bu kuzu kesilir mi? Çok küçük, kesmeyin sakın" diyerek kurbanlık edilmesini engelledi. Konuşmalar sırasında konuşma kürsüsünün yanında bir işçi şemsiye ile gölgelik yapmak için yaklaşık 2 saat bekledi.



NG(GG/İD)