Güneydoğu'da bağcılığın yoğun olarak yapıldığı, bir çok çeşit üzümü ile meşhur olan Mazıdağı İlçesinde soğuklar kendini göstermeye başlarken dağlık alanlarda ise sincapların hummalı çalışması göze çarpıyor. Mazıdağı'nın özellikle İkisu köyü yakınlarındaki asırlık palamut ağaçlarının kovuklarında yuva yapan sincapların kış hazırlığı, 3 gün boyunca kendilerine gözleyen DHA muhabirinin objektifine karelerle yansıdı.

KÖYLÜLER BU MEVSİMDE AĞAÇLARA YAKLAŞMIYOR

Sincaplar, yuva yaptıkları ağaçların kovuklarından gün doğumuyla birlikte başlarını önce çıkarıp etrafı kontrol ediyor, kendilerinin baş düşmanı olan kızıl şahinlerin olmadığını görünce hızla ağaçtan inip yere düşen olgunlaşmış palamutları alarak yuvalarına taşıyor. Sincapların yuvadan çıkış zamanını bilen kızıl şahinler ise gökyüzünde süzülerek sincapları avlamaya çalışıyor. Adını yörede yoğun olarak bulunan mazı (palamut) ağaçlarından alan Mazıdağı kırsal kesimindeki sincapların kış hazırlığını bilen köylüler, onları rahatsız etmemek için yuva yaptıkları ağaçlardan uzak durmaya çalışıyor. Dişi ve erkek sincapların ağaçların etrafında birbirlerine kur yapması, ve oyunlar oynaması da yaban hayatın ayrı bir güzelliğini sergiliyor.

'DOĞANIN KANUNU'

Adını köydeki iki doğal gölden alan İkisu köyü sakinlerinden Hasan Temel, Sincapların palamut toplama dönemini bildikleri için yuvalarının bulunduğu yerlere yaklaşmadıklarını belirterek şöyle dedi:

"Köyümüzün etrafındaki asırlık ağaçlarda çokca sincap yuvası bulunuyor. Sincapların kış mevsiminde tüketmek için palamut toplama zamanını kızıl şahinler bildiği için bu mevsimde onlar da bu dağlara akın ediyor. Zaman zaman kızıl şahinlerin sincapları avladığını gördüğümüzde üzülüyoruz ama bu doğanın bir kanunu."

SK(GG/COŞ)