Suriye'de sivil halka yönelik yapılan saldırı ve gerçekleştirilen katliamlar, Mardin'de 44 sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen mitingle protesto edildi. Yenişehir Semti'ndeki Mardin Valiliği karşısındaki alanda yapılan mitingde, 5 dilde pankart, afiş açılarak, sloganlar atıldı. Sivil toplum örgütleri platformu adına konuşan Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın, İslam Dünyası'nın 100 yıldan bu yana işgal, sömürü, işbirlikçi, krallıklar ve dikta rejimleriyle yönetildiğini belirterek, şöyle dedi:

"2'nci Dünya Savaşı sonrası Müslüman topraklarda işbaşına getirilen oligarşik, monarşik ve tek partili dikta rejimleri halkına kan, gözyaşı, sefalet ve acıdan başka bir şey getirmemiştir. Tunus, Libya ve Mısır'dan sonra Suriye halkı da, zalim rejimlerine karşı onur ve özgürlük mücadelesi için direnişe başlamıştır. Geçen yıl Mart ayında başlayan ve giderek bütün Suriye'ye yayılan hak ve özgürlük mücadelesi büyük fedakarlıklar ve bedellerle devam etmektedir. Suriye yönetimi halkın talep ve iradelesine saygı gösterip gereğini yapmak yerine tank, top, kurşun ve zindanla karşılık vermiştir. Beşşar Esad, tam da babası Hafız Esad'ın 30 yıl önce Hama'da sivil halkın meşru taleplerine karşı 30 bin insanı katlettiği gibi o da, şiddete ve cinayete başvurmuştur."

Suriye halkının, özgürlük istediğini, tek parti diktatörlüğünden ve çağdışı Baas rejiminden kurtulmak istediğini ifade eden Aydın şöyle konuştu:

"Suriye halkı sabrı zorluyor ve Arap diliyle, 've lissebri hudud (sabrın sınırı var)' diyor. Suriye halkı her türlü sefalete, zulme ve cinayete karşı Kürt diliyle "edi bese (Artık yeter)' diyor. Suriye halkı özgürlük ve barış içinde yaşamak için Süryani diliyle 'tihe ahuso, tihe hiruso (Yaşasın kardeşlik, yaşasın özgürlük)' diyor. Zulme seyirci kalan tüm dünyaya haykırarak İngiliz diliyle "stop the killing (Katliamı durdurun)' diyor. Bizler de buradan kendilerine, bütün Suriyeli kardeşlerimize 'min kalbi selamın lı Hama (Hama'ya kalpten selamlar), min kalbi selamın lı Humus (Humus'a kalpten selamlar), min kalbi selamın lı Der'a (Der'ya kalpten selamlar), min kalbi selamın li İdlib (İdilb'e kalpten selamlar) ve min kalbi selamün lişşa'b Suriye (Suriye Halkı'na kalpten selamlar)' diyor ve direnişlerini selamlıyoruz."

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar Kürtçe, Stratejik Araştırma (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül Türkçe ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Mehmet Emin Esen de İngilizce mesajları okudu. 

Açıklamaya yoldan geçen Suriyeliler de destek verdi. Suriye rejiminden çekindikleri için açıklama yapmak istemediklerini belirten Suriyeliler, mitingi izlemekle yetindi. Miting daha sonra güvenlik güçlerinin gözetiminde sona erdi.



NG(GG/İD)