Mardin'deki Paskalya bayramı kutlamaları Kırklar Kilisesi'nde yapıldı. Mardin Vali vekili Şenol Koca, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, Emniyet Müdürü Derviş Kara, Mardin müftüsü Dursun Ali Çoşkun ve Mardin Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen' in de katıldığı ayini Kırklar Kilisesi baş papazı Gabriel Akyüz yönetti.

Kadınlardan oluşan bir grubun ilahiler söylediği kutlamalarda konuşan Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun, kendilerinin kutlu doğum haftasını, Suryanilerin ise, Paskalya bayramını kutladığını ve ikisinin bu yıl denk geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Hep beraber bu iki önemli bayramı kutluyoruz. Çok güzel bir duygu ve dünyada örnek alınacak bir olay. Biz hepimiz kardeşiz. Bu ortam hepimizin kenetlenmesini gerektiriyor. Allah'ın nimetlerini hepimize yeter. Mardin gibi dinler ve dillerin ortak olduğu güzel bir örnek hoşgörü ortamı vardır, bunu sonuna kadar yürüteceğiz."

Mardin- Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ise, insanların en fazla ihtiyaç duyduğu ve onlara özgürlüğü sağlayacak şeyin içindeki kötülükten kurtulması olduğunu anlattı. MİDYAT'TA DA PASKALYA KUTLANDI

Mardin merkezin dışında Midyat İlçesi'nde de Paskalya bayramı kutlandı. Midyat ilçesindeki Mort İşmuni Kilisesi'nde gerçekleştirilen bayram kutlamalarına, Almanya Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl ve eşi Irmtrud Pohl ve Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Jhony Messo'nun başkanlık ettiği Avrupa Süryanileri Federasyonu yetkililerinden oluşan 150 kişilik heyet katıldı. Kutlamalar sırasında misafirlere 'Yeni Yaşamın ve Dirilişin Simgesi' olan boyalı yumurtalar dağıtıldı. Süryani cemaatinin kilise bahçesinde toplanarak bayramlaştığı kutlamalarda, ayinin sonunda Mort İşmuni kilisesinin misafir odasına geçen Midyat Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş, burada tebrikleri kabul etti.

'MİDYAT, SÜRYANİLERE ANALIK YAPAN BİR ŞEHİR'

Kutlamalara katılan Dünya Süryaniler Birliği Başkanı Jhony Messo, uzun yıllar sonra kalabalık bir heyetle birlikte anavatanları ile kaynaşmayı sağlamak için Midyat'a geldiklerini belirerek şöyle dedi:

"Midyat önemsediğimiz ve yıllar yılı Süryanilere analık yapan bir şehirdir. Midyat'ta tekrar dinlerin kardeşliğini temelini güçlendirmek ve var olan diyalogu ileriye taşımak için bu ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Babalarımızın ve dedelerimizin doğup büyüdüğü anavatanı unutmak mümkün değildir. Bölgede yaşanan güven ve huzur ortamı, geri dönüşler için bir umut ışığı doğurmuştur. Yaklaşık 40 yıl önce Avrupa'nın çeşitli ülkelerine göç etmiş halkımızla beraber, özellikle gençlerin ağırlıkta olduğu bir ziyaret gerçekleştirdik. Midyat'a bu ikinci ziyaretim oldu ancak son olmayacaktır. Her yıl gelmeyi düşünüyoruz."



MHİ,AA(GG/COŞ)