Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, YÖK'ün Mardin Artuklu Üniversitesi'ne verdiği 500 kişilik Kürtçe öğretmenliği kontenjanını 250'ye indirme kararında düzeltme yapmadığı takdirde süreçten çekilebilecekleri mesajını verdi. Rektör Prof. Dr. Omay, "Başta YÖK olmak üzere yöneticilerimizin ve bu olayla ilgili mercilerin bu hayırlı işe ve gayrete destek olmalarını istirham ediyorum. YÖK üniversite olarak hızımıza yetişmediği için kontenjanımızı düşürdüğüne inanıyorum" dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi senato toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, YÖK ile aralarında yaşanan süreci basın mensuplarına detaylı bir şekilde anlattı.

Mardin Artuklu Üniversitesi olarak, Mardin'in çok dilli ve çok dinli özelliğini üniversitenin doğal enerjisi olarak gördüklerini belirten Rektör Prof. Dr. Omay, "Buraya 2009 yılından başlayarak her yıl yaklaşık 20'şer tezli yüksek lisans talebesini imtihanla ve YÖK'ün izniyle kabul ettik. Haziran ayı itibarı ile Milli Eğitim Bakanı medyada seçmeli Kürtçe dersleri programını bu sene başlatacaklarını deklare etti. Üniversitemiz bu alanda yoğun emek ve enerji sarf etmesi nedeniyle bakanlık ve katına hem yazılı hem de sözlü olarak kendilerine bu konuda yardımcı olacağımızı arz ettik" diye konuştu.

AMACIMIZ ÜLKENİN BARIŞINA KATKI SAĞLAMAK

Üniversite olarak hükümetin başlattığı demokratik açılıma destek vererek tek amaçlarının ülkenin huzuruna ve barışına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Omay, "Kürtçe öğretmeni için 500 kişilik kontenjanı için yoğun bir çalışma süreci başladı. Öncelikle bizden 5, 6 ve 7'nci sınıflarda seçmeli Kürtçe okutulması için bir müfredat hazırlamamız istendi. Eş zamanlı olarak da bir Kürtçe dil öğretim kitabı hazırlamamız talep edildi. Bunu da memnuniyetle karşıladık. Kürdoloji bölümümüz gecesini gündüzüne katarak çalıştı. Şu anda gösterdiğim kitabın dünya çapında en güzel kitap olduğunu iddia ediyorum. İki lehçede hazırladığımız orijinal, hiçbir yeri kopya olmayan kitabı Talim Terbiye Kurulu'na takdim ettik. Bütün gayemiz ülkenin huzuruna barışına katkı sağlamaktan başka bir şey değil. Yaklaşık olarak 2013 yılı itibari ile 2 bine yakın öğretmen yetiştirmemizi ve mezun etmemizi istediler. Ekibimiz ile oturduk, çalıştık. Bütün şartlarımızı zorladık. 2 bin değil ancak 500 öğretmen yetiştirebileceğimizi bildirdik. Üniversitenin bağlı olduğu kurum YÖK'tür. Eğitime bir an önce başlanması yönünde bir yönlendirme ve teşvik aldık" diye konuştu.

YÖK'TEN YAZILI İZİN ALMADIĞIMIZ İÇİN HATA YAPTIK

Bu konuda, bir yerde hata yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Omay, şunları söyledi:

"YÖK'ten resmi bir yazılı ilanla çıkmamız lazımdı. Fakat bütün niyetimiz bir an önce yeteri kadar kaliteli öğretmeni yetiştirmekti. Başka gayemiz yoktu. Dolayısıyla 500 kontenjan için ilana çıktık. Tamamen objektif bir sıralama ile kazananları ilan ettik. Fakat ne yazık ki YÖK 500 kişilik listemizi onaylamadı. 250 kişi ile sınırlandırdı. Ayrıca formasyon eğitimi vermemize izin vermedi. Bunun sebebi de eğitim verecek bölümümüzde bir kişinin eksik olması. Böyle bir karar karşısında üniversite olarak nasıl bir pozisyonda kalacağımızı, kendinizi bizim yerimize koyarak değerlendirebilirsiniz. Hem kazanmış 500 öğrenci karşısında düşeceğimiz durum, hem Kürt kamuoyu karşısında düşeceğimiz durumu, sizin insaf ve değerlendirmelerinize bırakıyorum. Yeterli bir ekibe sahip olmamıza rağmen, bu izinlerin verilmemesinin uygun olmadığını tüm ülke kamuoyuna arz etmek istiyorum. Başta YÖK olmak üzere yöneticilerimizin bu olayla ilgili mercilerin, bu hayırlı işe ve gayretine destek olmalarını istirham ediyorum."

SÜREÇTEN ÇEKİLEBİLİRİZ

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, konunun çözülmesi için açık kapı bıraktıklarına dikkat çekerek, "Çözülemediği takdirde önümüzde üç alternatif çıkıyor. Ya tamamen süreçten çekilmek zorunda kalacağız, ya askıya aldığımız süreyi uzatacağız, ya da sadece formasyonu olan 250 civarındaki talebemize eğitim vereceğiz. Her halükarda kamuoyuna ve öğrencilerimize mahcup olduk. YÖK'ten bu konuda bir ışık bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Nezir GÜNEŞ/MARDİN, -


NG(GG/AAA)(FOTOĞRAF)