Kızıltepe İlçesi'nde, PKK’nın şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik dün BDP ilçe binası, BDP Siyaset Akademisi ve Kızıltepe Belediyesi ile çok sayıda eve yapılan baskınlarda 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Azadiya Welat Gazetesi Mardin Temsilcisi Aziz Tekin ile 17 yaşındaki kızı S.T., BDP Kızıltepe İlçe Başkan Yardımcısı Kenan Akdoğan, Kızıltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Leyla Salman, Belediye Meclis Üyesi Nuran Turan, BDP'li İl Genel Meclis Üyesi Mesut Gümüş, BDP üyeleri Mithat Yılmaz, Şükriye Yılmaz, Hacı Araf Sırdaş, Veysi Erdem ve Selma Şahin, dün akşam geç saatlerde emniyetteki sorgularının ardından, savcılığa sevk edildi.

Savcılıkta ifadeleri alınan 11 kişiden BDP üyesi Veysi Erdem ve Selma Şahin serbest bırakılırken, 9 kişi ise tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemede ifade veren 9 kişinin tümü tutuklanarak, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. 

BDP'Lİ AYDOĞAN AÇIKLAMA YAPTI

Kızıltepe İlçesi'ndeki tutuklamalara tepki göstermek üzere BDP ilçe binası önünde toplanan partililer, daha sonra belediye binasına yürüyüşe geçti. AK Parti aleyhinde sloganlar atan yaklaşık 500 kişilik grup adına BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, bir basın açıklaması yaptı. İddialara göre savcılığa başvuran bir kişinin, BDP tarafından dilekçelerin zorla imzalatıldığı şeklindeki bir gizli tanığın varlığına dikkat çekerek, "Gizli tanığın ifadesi doğrultusunda KCK adı verilen operasyon kapsamında gözaltıların yapıldığıyla ilişkilidir. Elbette ki inandırıcı bir gerekçe değildir. Biz bu kampanya ile ilgili tek bir kişiye dahi baskı durumu yapmamız söz konusu değildir. Anlaşılan o ki burada bir oyun var" dedi.

Operasyonun, halk ile belediye arasındaki bağı koparmaya yönelik olduğunu belirten Aydoğan, 87 yıllık Cumhuriyet tarihinde BDP'li belediyelerin yapılmayanı yaptıklarını söyledi. Hiçbir ihalede arkadaşlarının usulsüzlük yapmadığını savunan Aydoğan, halka gözdağı verilmek istendiğini ileri sürdü. Aydoğan, Kızıltepe Belediyesi'nin 10 gün önce yine basıldığını anımsatarak, baskınların artık rutin bir hal aldığını, bu durumu kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Açıklama sonrası kalabalık BDP'li grup, olaysız  dağıldı.

NG(GG/COŞ)