Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün ziyaret edip, 'Büyükşehir' olma müjdesi verdiği Mardin'de Sağlık Müdürlüğü, kentin 'Altın Bebek Dostu İl' olması için Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice dillerinde kampanya başlattı. Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Türkiye'de ilkez Yaşayan Diller Enstitüsü kurulurken, kamu kurum ve kuruluşları da kentte yaşayan farklı kültürleri dikkate alarak çalışmalarını o yönde yapıyor. Türkiye'de dinlerin ve dillerin barış içinde yaşadığı yer olarak bilinen açıkhava müzesi görünümündeki Mardin'de, İl Sağlık Müdürlüğü, yeni doğan bebeğe ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesiyle ilgili 10 gün önce hazırladığı ve üzerinde 'TC. Mardin Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü' ibaresi bulunan bez afişleri müdürlük binasının görünecek ön cephesi ile kent merkezi semtlerdeki binalara ve hastanelere astı.

Türkçe, Arapça, Kürtçe, ve Süryanice dilleriyle 'İlk 6 ay sadece anne sütü' yazılı hazırlanan dev bez afişleri gören vatandaşlarda uygulamadan memnun kaldı. Kentte ilk kez bir resmi kurum tarafından hazırlanan bez afişlerde kendi dilleriyle kendilerine seslenilmesinden memnun kalan vatandaşlar, "Mardin'de değişik etnik grupta insanlar yaşıyor. Türk, Kürt, Arap, Süryani hemen hepsi birbirlerinin dillerini biliyor ve saygı gösteriyor. Bir resmi kurumunda kentte yaşayanların konuştuğu dilleri dikkate alarak afiş hazırlaması bizi sevindirdi. Kentteki bütün kültürler kendisini bu afişte görebiliyor. Mardinliler olarak çok sevindik" dediler.

İNGİLİZCE KONULMADI

Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş ise, Mardin'de 4 kültürü yansıtan insanlar yaşadığını belirterek, "Anne sütünün yararını anlatan bu 4 dilde hazırladığımız ve 10 gün önce astığımız afiş, vatandaşlarımızında hoşuna gitti. Kentimizde yaşayan herkes kendini bu afişte görüyor. Çünkü anne sütü kültüre has bir şey değil, kültürlerüstü bir şeydir. Anne sütünün ilk 6 ay mutlaka bebeğe verilmesi için hazırladığımız sloganımızı da bu nedenle 4 dilde yaptık. Bu afişi hazırlarken bazı arkadaşlar İngilizce de yazalım dediler ama İngilizce bizim kültürümüzde olmadığı için kabul etmedik. Öncelikli olarak kendi insanımızı hedef aldık" dedi.