Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, 2015 yılı için hedefledikleri 1 milyar dolarlık ihracat hadefine, bu yılın son günlerinde ulaştıklarını söyledi. Ayrıca, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tüm arsaların fabrikalarla dolmasının ardından 220 dönümlük ek bir arsa tahsisi yapılarak yatırım yapmak isteyen yeni müteşşebislerin taleplerine cevap verilmeye çalışıldığını kaydetti.

BİR YILDA 3 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekilliği de yapan MARSİAD Başkanı Duyan, "Irak’a yaptığımız mal, hizmet ve ürünlerin parasını peşin alıyoruz. 20 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz. En çok ihracatı Irak’a yapıyoruz. Bu sanayicimiz için büyük bir avantaj. Birinci OSB’yi 108 fabrika ile doldurduk. Ancak, yer ve buna bağlı altyapı sorunumuz var. 2010 yılında hazırladığımız stratejik planımıza göre bir milyar dolar hedefini kendimize 2015 yılı için koymuştuk ama bu hedefimizi 2012 yılında yakaladık. Bir yandan turizmin gelişti, bir yandan da sanayide önemli yatırımlar gerçekleşti. Organize Sanayi Bölgesi dahil olmak üzere sanayi, turizm ve tarım alanında Mardin genelinde 2012 yıl sonu itibari ile yaklaşık 3 milyar lira yatırım gerçekleştirildi. Bu da Mardin'in ekonomisinin gelişmesine ve işsizliğin azalmasını sağladı. Mardin OSB'de Çin, Hollanda ve Alman firmalarından, Suriyeli işadamlarına kadar birçok yerli ve yabancı şirket Mardin'e yatırım yapmak için geldi. Irak ile yapılan olumlu görüşme ve yapılan antlaşmaların ardından yatırımcıların Mardin'e olan ilgisi giderek artıyor" dedi.

OSB'DEKİ 108 FABRİKA, YAKLAŞIK 100 BİN KİŞİYE KATKI SAĞLIYOR

MARSİAD Başkanı Duyan, yatırımlarla ilgili bilgi verdiği sırada, Abdulkadir Boran adlı girişimci de OSB'de yatırım için başvurda bulundu. İşadamı Boran ile yapacağı yatırım üzerine kısa bir süre sohbet eden Duyan, bölgede yatırımın artık bir kayıp olarak görülmemesi gerektiğini savunarak, aksine yatırımın kazanç kapısı olduğu konusunda müteşebislere yatırım çağrısında bulundu. OSB'de tam kapasite ile çalışan 108 fabrikada 4 binin üzerinde kişinin çalıştığını hatırlatan Duyan, bu rakamın dolaylı olarak, yöre esnafı, köylü, çiftçi ve sanatkarı olmak üzere 100 bin kişiye katkı sağladığını anlattı.

2013 YILINDA 185 GİRİŞİMCİ YATIRIM İÇİN SIRADA BEKLİYOR

2013 yılında yatırım yapmak isteyen 185 girişimcinin sırada beklediğini söyleyen Duyan, "Şu anda Mardin'e fabrika açmak isteyen 185'nci işadamımız da bizden arazi tahsisi bekliyor. Yoğun bir talep var. Dünyanın birçok ülkesinden yatırımcılar geliyor. Bizden yer tahsisi istiyor. Mardin OSB, 1976 yılında kuruldu ve 2000 yılından bu yana da çok mükemmel bir gelişim ve değişim süreci yakaladı. Birçok memleket 2001 ekonomik krizden zarar ederken, bizim o yıl bile kazançlı çıktık" dedi.

OSB'de yatırım için başvuruda bulunan işadamı Abdulkadir Boran, Mardin için geçerli olan teşvik paketlerinden faydalanmak için başvurduğunu belirterek, "Mardin’de 1,5 milyon liraya mal olacak bir yatırım için buraya geldim. Yer imkanı verildiği takdirde 50 kişiyi istihdam edecek bir fabrika inşaatına hemen başlayabiliriz. Burada üreteceğimiz yemler için pazar payı hazır. Üretime geçmemiz halinde hemen Kuzey Irak’a ihracat yapacağız" dedi.