Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenen törenle 14 yabancı uyruklu öğretim üyesi düzenlene törenle, sivil toplum örgütleri, dernekler, farklı meslek odaları ve basına tanıtıldı. Törene Süryanilerin Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen de katıldı.

Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, kuruldukları gündün beri üniversitenin büyük gelişim gösterdiğini anlattı. Yabancı uyruklu öğretim üyelerini tanıtırken yabancı kelimesini kullanmak istemediğini belirten Omay, "Yabancı kelimesi hiç kullanmak istemediğim bir sözcük. Onun yerine kullanabileceğim bir kelime de bulamıyorum. Çünkü bu kelimenin sınırlarını tespit etmek çok zor. Yabancılığın nerede başlayıp nerede bittiğini kestiremediğimiz gibi, yabancı diye tanımladığımız biri ruhuyla, fikirleriyle bizlere daha yakınken, yabancı diye nitelendirmediğimiz bir başkası her şeyiyle bizlere yabancı olabilir" diye konuştu.

Prof.Dr. Omay, Orta Şark'ın iddialı üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, "Burada gördüğünüz ve her biri kendi alanında çok başarılı araştırmalara imza atmış yabancı uyruklu hocalarımızın üniversitemizi tercih etmiş olması, bunun açık ispatıdır" dedi.

HOCALARIMIZ SÜREYİ UZATMAK İSTİYOR

Mardin'e gelmek için farklı ülkelerden kendilerine 100'ün üzerinde başvuru olduğunu anlatan Omay, "YÖK'ün bize tahsis ettiği kadrolar nezdinde üniversitemizin vizyonunu ile bütünleşecek nitelikli akademisyen alımına gittik. Bugün dünyada isim yapmış, bilim dünyasının önde gelen akademisyenleri öğrencilerimize ders veriyor. Buraya gelen akademisyenlerden hiçbiri pişman olmadı. Hepsi gayet hayatlarından memnunlar. Daha önce bir yıllığına gelen hocalarımızın hepsi bu süreyi uzatmak için bize başvurdular" diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra slayt eşliğinde tek tek yabancı uyruklu öğretim üyelerinin akademik özgeçmişlerinin ve görev aldıkları bölümler anlatıldı. Yabancı öğretim üyeleri de tarihi bir medeniyete sahip bir şehirde kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi'nde çalışıyor olmanın ayrıcalığını yaşadıklarını anlattılar.

TOPLUMUN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ

Tanıtım sunumunun ardından yabancı uyruklu akademisyenler adına söz alan Avustralya'nın Sidney Üniversitesi'nden gelen Prof. Dr. Brikha Nasoriah "Hepimiz taşıdığımız farklı birikimlerimizi var olanla birleştirdiğimizde üniversitenin, dolayısıyla toplumun gelişimine en iyi katkıyı sunabiliriz" dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Nasoriah, her zaman niçin beyaz giyindiğini yönündeki soru üzerine, dini inançları gereği her zaman beyaz giyindiğini ve öğrencilerinin de artık buna alıştığını söyledi. Mardin Artuklu Üniversitesi'nin Türkiye'de ve dünyada tanınmış üniversiteler arasına girmesi için bulunduğu kültürel coğrafyanın zenginliğinden kaynaklanan büyük bir potansiyel taşıdığını ifade eden Brikha, "Avustralya'dan ben burada anavatanıma özlediğim topraklara geri döndüğümü hissediyorum" diye konuştu.

İLK İŞİ MARDİN YEMEKLERİNİ ÖĞRENDİ

Mardin'e Mısır'ın en köklü üniversitelerinden Kahire Üniversitesi'nden tarih alanlarda çalışmak üzere gelen Hale Hassan el-Sayed, üniversitenin Ortadoğu'da yapmak istediklerini hedeflerini gördükten sonra gelmeye karar verdiğini söyledi. Sayed, "Buraya geldikten sonra artık Mardinli oldum. Kendimi buralı hissediyorum. Dil sorunu yaşamıyorum. Hatta Mardin'in yemeklerini yemeden de duramıyorum. Mardin'de yaptığım ilk işi Mardin yemeklerini öğrenmek oldu. Burada tarihi araştırmaya geldim ama Mardin'in mutfağını da akademik anlamda araştıracağım. Bu kadar zengin bir kültür dünyanın hiçbir yerinde yok" dedi.

Yabancı akademisyenler, sunumun ardından günün anısına Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Omay ile birlikte toplu fotoğraf çektirdi.

Artuklu Üniversitesi, son bir yıl içinde Avustralya, Amerika, Fransa, İtalya, İrlanda ve Almanya'nın yanı sıra Mısır, İran, Filistin ve Irak'lı 14 yabancı uyruklu akademisyeni kadrosuna ekledi. Üniversitede öğretim görevlisi sayısı yeni göreve başlayan 14 yabancı akademisyenle birlikte 263'e ulaştı.Üniversite bünyesinde biri devlet konservatuarı, 3 enstitü 7 yüksekokul ve 6 fakülte bulunuyor.