Çoğunluğu ABD, Kanada ve Yeni Zelanda'dan olmak üzere her yıl on binlerce turisti getiren Amerikan Neon Tours turizm firmasının Kontrat Müdürü Pelin Satıcı, Seri Gruplar Operasyon Müdürü Osman Akpınar, Rezervasyon Müdürü Gökhan Aklaya, Soma’nın Darkale Köyü’nü gezi programlarına eklemek üzere harekete geçti. Turizm Danışmanı Yrd. Doç. Metin Çelik ve İl Kültür Turizm Müdürü Erdinç Karaköse aracılığı ile tarihi Darkale Köyü’nü Yenileme Projesi ekibinin daveti üzerine gelen firma yetkilileri Darkale'ye hayran kaldı. Tur yetkilileri köyün tarihi dokusunun, mimarisinin, dar sokaklarının çok etkileyici olduğunu ve halen sürdürülmekte olan bozulmamış doğal köy yaşantısının Amerikalı turistlerin çok ilgisini çekeceğini belirterek Darkale'yi, "hidden treasure" yani 'gizli kalmış hazine' olarak nitelendirdi.

Neon Tur Kontrat Müdürü Pelin Satıcı, Çanakkale Truva'dan başlayarak Bergama, İzmir, Efes rotasını izleyen turist gruplarının Bergama'dan sonraki durağının Darkale olacağını söyledi. Satıcı, Amerikalı turistlere Darkale'de yöresel tatların ve yöresel müziklerin de yer alacağı bir program sunulacağını belirtti. Pelin Satıcı, Darkale Köyü’nün bozulmamış geleneksel köy yaşantısı, halk kültürü ve folkloru ile birleşen tarihi ve mimari dokusunun kendilerini çok etkilediğini, müşterileri olan Amerikalı, Kanadalı ve Yeni Zelandalı turistlerin de Darkale’ye hayran kalacaklarını belirtti.

TURİZM YABANCI TURİSTLE BAŞLAYACAK

Darkale Yenileme Projesi Koordinatörü Şule Doğan da köyde turizmin yabancı turistlerle başlamasından müthiş heyecan duyduğunu ve Amerikalı turistleri Darkale’de en iyi şekilde ağırlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Darkale Köyü’ne gelecek binlerce yabancı turist ile Soma’nın turizmde çok önemli bir noktaya geleceğini kaydeden Doğan, Darkale Köyü'nü Yenileme Projesi'ne büyük destek verenlere teşekkür etti.

HER ŞEYİ TANITILDI

Firma yetkililerine Darkale Değirmen Restoran’da yöreye özgü çene çarpan çorbası, yufka ıslama, gaygana, saraylı tatlısı ve Soma kurabiyesi ikram edildi. Soma Belediyesi Musiki Derneği tarafından, Mustafa Yazıcıoğulları’nın anlatımıyla Darkale Barana havaları ve Soma Belediyesi Folklor Eğitmeni Ahmet Sis’in hazırladığı Darkale halk oyunları gösterisi yapıldı.



MHÖ(İÖ/CK)