Manisa’da sağlık alanında faaliyet gösteren sendika, sivil toplum kuruluşu ve odaların biraraya gelerek oluşturduğu Sağlık Hakları Meclisi, Kamu Hastane Birlikleri uygulamasının olumsuz yönlerini halka duyurmak ve protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Manisa Devlet Hastanesi Poliklinik binasının önünde biraraya gelen meclis üyeleri adına açıklamayı Sağlık ve Hasta Hakları Derneği (SAHHAD) Manisa Şube Başkanı Mustafa Çeker okudu. Çeker, bir yıl önce hükümet tarafından çıkartılan Kamu Hastane Birlikleri ile ilgili Kanun Hükmündeki Kararnamenin hastaneleri kar elde edilecek ticari amaçlı kuruluşlar haline dönüştüreceğini söyledi.

'PARAN AZ İSE SÜRÜNECEKSİN'

Kamu Hastane Birlikleri’nin alt yapısının hızla hazırlandığını dile getiren Çeker şöyle konuştu:

"Hastaneler tıpkı oteller gibi sınıflara ayrılacak. Çok kar eden ve parası olanlara A, daha az kar eden ise B, C, kar etmeyenlere ise D ile E sınıflandırılmaları yapılacak. Para çoksa çok iyi sağlık hizmeti alacak, az ise sürüneceksin. Hastalar müşteri, sağlık personeli ise çok para kazanmaya çalışan esnaf gibi olacak. Bunca yıl vergilerimizle kurulmuş olan hastanelerimizi özel şirketlere çevirmeyin. Bu filmi kaçıncı izleyişimiz. Telekom, Petkim, Sümerbank, TEKEL gibi bir çok örnekleri var. Önce özel şirketlere devir, sonra da yandaşlara peşkeş çek. Halkımızın anayasal hakkı olan sağlık hizmetinin elinden gitmemesi için meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Bu vurguna izin vermeyeceğiz."

HASTALARDAN ALKIŞ

Açıklamanın ardından toplanan Sağlık hakları Meclis üyeleri 'Sağlıkta ticaret ölüm demektir', 'Sağlık haktır, satılamaz', 'AKP sağlığa zararlıdır' sloganları attı. Meclis üyelerinin açtığı 'Ne fabrika, ne darphane, burası hastane' pankartı muayeneye gelen hastalar tarafından alkışlandı.



İK(İÖ/COŞ)