1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Gonca Atasoylu, AIDS'in toplumları tehdit boyutlarını rakamlarla açıkladı. Dr. Atasoylu dünyada her gün 7 binden fazla kişinin bu hastalığa neden olan HIV virüsü kaptığını belirterek, halen dünyada yaklaşık 34 milyon kişinin HIV virüsünü taşıdığını söyledi. AIDS vakalarının yüzde 95'inin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşandığına dikkat çeken Dr. Atasoylu, Türkiye'de HIV enfeksiyonunun ilk görüldüğü 1985 yılında bir AIDS'li hasta ve bir taşıyıcı olmak üzere toplam 2 olan vaka sayısının Haziran 2012 tarihi itibariyle 975 AIDS'li ve 4 bin 845 taşıyıcı olmak üzere, toplam 5 bin 820'ye ulaştığını kaydetti.

'EN ETKİLİ YÖNTEM KORUNMA'

Henüz etkin bir aşısı ya da tedavisi olmayan AIDS'ten korunmanın önemi üzerinde duran Dr. Atasoylu, "AIDS ile mücadelede tıp alanında ümit vadeden gelişmeler olsa da bunlar hastalığın çıkışını geciktirmeye yönelik olmanın ötesinde değildir. Üstelik şu anda uygulanan çoklu ilaç yöntemi, yıllık ilaç giderleri astronomik rakamlara ulaştığı için herkesin faydalanabildiği bir yöntem de değildir. Bu bağlamda AIDS ile mücadelede şu anda en etkili yöntem korunmadır. Bireyler cinsel ilişki sırasında mutlaka kondomla korunmalıdır" dedi.

Dr. Atasoylu, gençlerin, hayatın bir gerçeği olan cinsellik konusunda aydınlatılması ve onlara korunma yollarının anlatılması gerektiğini söyledi. Dr. Gonca Aatasoylu, "Cinselliği yok saydığımız zaman gençlerimiz bu konuya daha fazla ilgi duyarlar ve başka yerlerden öğrenmek isterler. Bu da cinsellik ve kan yoluyla bulaşan bu hastalığa açık davet çıkarmak demektir" diye konuştu.

VAKALARIN YÜZDE 71.9'U ERKEK

İstatistiklere göre AIDS'in Türkiye'de yayılmasında birincil etkenin korunmasız cinsel ilişki olduğunu kaydeden Dr. Atasoylu, vakaların yüzde 71.9'unun erkek olduğunu, ancak sayının kadınlar arasında da artış gösterdiğini, en fazla etkilenen nüfusun ise 25-49 yaş grubu olduğunu söyledi.

MANİSA'DA 36 VAKA

Açıklamasında, AIDS hastası ya da taşıyıcısı olarak Manisa'ya ilişkin verilere de yer veren Dr. Atasoylu, Manisa'da 1985 yılından bu yana kayıt altına alınmış 4 AIDS hastası, 32 de HIV taşıyıcısı, toplam 36 vakayla karşılaşıldığını, takip ve kontrollerinin ise İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından yapıldığını belirtti.

HASTALIKLA İLGİLİ YANLIŞ BİLGİLER

AIDS konusunda yanlış bilgiler olduğunu da dile getiren Dr. Atasoylu, AIDS’in dokunarak, tokalaşarak, sarılarak, tabak, çatak, kaşık, bardak paylaşımı, tükürükle aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti kullanarak ya da ortak giysi kullanımı yoluyla bulaşmadığını söyledi.



MHÖ(İÖ/CK)