CBÜKAM ve Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliğince, 'Kadına Yönelik Şiddetin Dinamikleri ve Önleme Yolları Çalıştayı' düzenlendi. CBÜ Sinema Salonu’nda iki gün sürecek çalıştaya, Manisa Vali Yardımcısı Turgay Ergin, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Onar, Aile ve Sosyal Politikalar Manisa İl Müdürü Murat Kona, çeşitli üniversitelerden kadın araştırma çalışma merkezi üyeleri, kadın sivil toplum örgütleri ile kurumlardan yetkililer katıldı. Çalıştayda, kadına yönelik şiddetin nedenlerini ve çözüm önerileri ortaya konuldu.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan CBÜ Kadın Araştırmaları, Çalışmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gönül Dinç Horasan, il merkezinde 1010 kadın üzerinde şiddet konulu üç aylık bir araştırma yaptıklarını belirtti. Prof. Dr. Horasan, "Sonuçlar, kadına yönelik şiddetin oldukça yaygın olduğunu gösteriyor. Yaşamı boyunca fiziksel şiddete mağruz kalan kadınlarımızın oranı yüzde 25 civarlarında. Duygusal şiddete mağruz kalanların oranı yüzde 40, cinsel şiddete mağruz kalan kadın sayısı ise yüzde 15 civarlarında. Eğitim seviyesi düşük, geliri olmayan kadınlarda şiddet daha sık rastlandığını gördük. Araştırmada şiddete mağruz kalan kadının yardım arayışı içinde bulanmadığını da gözler önüne serdik. Şiddeti kendi kendine yaşıyor. Kadınlar arası şiddetin önüne geçmemiz için acilen kurumlar arası işbirliğini geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Horasan’dan sonra söz alan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Kona, il genelinde kadına yönelik şiddetin önlenmesi hususunda gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Kona, "Esas amacımız şiddete neden olan faktörlerin önüne geçmek. Eğer şiddete zemin yaratan faktörlere çözüm bulursak, kadına yönelik şiddeti de önlemiş oluruz" diye konuştu.

MANİSA’NIN ŞİDDET TABLOSU

CBÜKAM Araştırma Görevlisi ve Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Saliha Altıparmak, yaptıkları Kadına Yönelik Şiddet Araştırması-2012’nin sonuçlarını hakkında bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, çalışmanın Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapıldığını dile getirerek, "Amacımız, Manisa’da evli kadınların şiddete bakış açıları, şiddet deneyimleri ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi. İkinci amacımız ise, insan haklarını geliştirmek adına, kadınları aile içi şiddetten korumak ve daha etkili mücadele etmek için politika oluşturulmasına ile programların gerçekleşmesine imkan sağlayacak il düzeyde veri elde edilmesi. Bu araştırma, Manisa’da kadınların yaşadığı aile içi şiddetin yaygınlığı, şiddet biçimleri, neden ve sonuçları ile risk faktörlerinin anlaşılması amacına yönelik il çapında yürütülmüş tek çalışma. Çalışma sonuçları kadınlara şiddetin önlenmesine yönelik çabalara ve ileride yapılacak çalışmalara veri kaynağı olarak hizmet edebilecek olması bakımından önemli" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, Manisa’da kadınların şiddete maruz kaldıklarında en çok başvurdukları kurumun toplum merkezleri olduğunu araştırmada ortaya konuduğunru söyledi. Bunu emniyet ve avukatların izlediğinin belirlendiğini ifade etti. Yd. Doç. Dr. Altıparmak, "Araştırma sonçlarına göre en çok başvuru nedeni, daha fazla tahammül edememe ve erkeğin kendisini öldürmesinden korkması olarak görülüyor. Şiddete maruz kaldığı halde bir kuruma başvurmama nedeni ise sorunun büyük olmadığını düşünme, utanma, çekinme, suçlanmaktan korkma ve çocuklarının mutsuz olacağından korkma ilk üç sırayı alıyor. Sonuç olarak görüyoruz ki Manisa’da her 4 kadından 1'i aile içi şiddet görüyor" diye konuştu.

Araştırma sonuçlarının verilmesinin ardından, 'Kadına Yönelik Şiddete Multidisipliner Yaklaşım' konulu panele geçildi.

Çalıştaydan sonra yayımlanacak sonuç bildirgesi ilgili kurumlara dağıtılacak ve kadına şiddetin önlenmesi hususunda gerekli tedbirlerin daha da yaygınlaştırılması için çalışmalar yapılacak.

Yapılan araştırmada kadınlara yöneltilen anket sorularında ilginç cevaplar şöyle:

- 'Kadın, herhangi bir konuda eşiyle aynı fikirde değilse tartışmamalı ve susmalı mıdır?' sorusuna kadınların yüzde 40 'Evet', yüzde 46’sı 'Hayır' yanıtı verdi.

- 'Bir kadın elindeki parayı kendi istediği gibi harcayabilmeli midir?' sorusuna kadınların 51.2’si 'Evet', yüzde 46.8’i ise 'Hayır' dedi.

- 'Bazı durumlarda erkekler eşlerini dövebilirler mi?' sorusuna ise kadınların yüzde 25.3’ü 'Evet' yüzde 73.7'si 'Hayır' dedi.

- 'Kadın istemese bile, eşiyle cinsel ilişkiye girmek zorunda mıdır?' sorusuna ise kadınların yüzde 21.2’si 'Evet' derken, yüzde 74.8’i 'Hayır' yanıtı verdi.

- 'Eşiniz kıyafetlerinize karışır, kendi istediği şekilde giyinmenizi ister miydi?' sorusuna ise kadınların yüzde 38.5’i 'Evet', yüzde 61.2’si 'Hayır' dedi.



İK(İÖ/BT)