Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy’un koordinesinde 1 yıl önce başlatılan 'Kadın Sağlığı Eğitim Projesi' kapsamında, Terme'nin Baslamaç Beldesi'ndeki 78 kadın araçlarla yaklaşık 70 kilometre yol katedilerek şehir merkezine taşındı. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) getirilen kadınlar, ilk kez meme muayenesi yaptırıp mamografi çektirdi. Ardında da kadınlara meme kanseri konusunda kısa bir eğitim verildi.

KETEM’de yapılan bütün tetkik ve muayenelerin ücretsiz olduğunu belirten KETEM Sorumlu Hekimi Emine Akyazıcı şöyle dedi:

"Belediyenin desteği ile beldede anonslar yapıldı. 78 kadın bize müracaat etti. Onları ücretsiz olarak kent merkezine getirip, merkezimizde meme muayenesi yaptırıp mamografi çektik. Bu kadınların hepsi ilk kez böyle bir kontrolden geçtiler. Yapılan çalışma erken teşhis için çok önemli. Ayrıca bu kadınlarımıza meme kanseri konusunda eğitim verdik."

'YILDA 1 MİLYON KADIN MEME KANSENİ OLUYOR'

Dünyada her yıl 1 milyon, Türkiye'de ise 20 bin kadına meme kanseri tanısı konulduğunu söyleyen Akyazıcı şöyle devam etti:

"Dünyada her 3 dakikada bir kadın meme kanserine yakalanıyor. Her 11 dakikada bir kadın da meme kanserinden hayatını kaybediyor. Her kadın ömür boyunca 8'de 1 oranında meme kanserine yakalanma riskine sahip. 50 yaşından sonra da meme kanserine yakalanma sıklığı artıyor. Bu noktada ilimizde yürütülen proje kapsamında yapılan çalışmalar, meme kanseri hakkında kadınların bilinçlenmesi ve erken teşhisi sağlamak adına çok önemli."

Proje kapsamında 3 yıl içerisinde il genelinde bulunan 15- 59 yaş arasındaki 355 bin kadının taramadan geçirilmesi ve kanser konusunda eğitim verilmesinin hedeflendiği açıklandı.

YK(İS/COŞ)