Sermayenin katliamlarına karşı emekçiler isyan etti. Maltepede sendikalı oldukları için işten çıkarıldılar. Hastanede temizlik, hasta bakımı gibi işlerde çalışan aralarında engellilerin de olduğu işçilerin çoğu kadın.

DİSK'e bağlı Dev Sağlık İş'e üye olmalarının ardından önce bir, ardından dört ve 6 Aralık'ta 94 işçi "performans düşüklüğü" gerekçesiyle işten çıkarıldı. 26 gündür hastane önünde direnen işçiler, işe iade davası da açtı.

‘BOĞULACAK HALE GELDİK, SON NEFES SENDİKAYDI’

Dokuz yıldır yemekhanede diyet hostesi olarak çalışan Şehriban Kaya, şöyle konuştu.

"Senelerdir asgari ücretle çalışıyoruz. Maaşımız hiç artmadı. Son olarak sadece yüzde 3 zam yaptılar. En yüksek maaş 1100 lira, yol parası da yok. İnsanlar gecelerini gündüzüne katıp ek işlere gidiyor. Bardak taştı bu sene (...) Boğulacak hale geldik, son çıkış, son nefes olarak sendikalaşmaya karar verdik. İnsan yerine konmak, onurlu bir yaşam, temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için sendikaya üye olduk.

‘YILLARDIR BAŞKA KADROLARDA ÇALIŞIYORMUŞUZ’   

"Sendikalaşma sürecinde aslında hastanede sağlık iş kolunda değil, büro gibi farklı iş kollarında olduğumuzu anladık. Sonra bunu düzelttiler. Ancak sendikalaşınca işi taşerona vereceğiz diyip 98 kişiyi işten çıkardılar. Biz de 26 gündür direniyoruz, yılbaşında da buradaydık, halkın da desteğini alıyoruz."

İşçiler yıllardır sağlık iş kolu yerine farklı iş kollarında çalıştırıldığı için primleri de az yatıyordu, çünkü sağlık iş kolu tehlikeli işler kategorisinde olduğu için primi daha yüksek.

REKTÖR ‘SENDİKA İSTEMİYORUM’ DEDİ     

Dev Sağlık İş Örgütlenme Uzmanı Erdoğan Demir, sendika yönetiminin rektör ile görüşmesinde doğrudan sendika istemediğini kendilerine söylediğini aktardı.

"Rektörle görüştüğümüzde hiç lafı dolandırmadan doğrudan iş yerinde sendikal faaliyet istemediğini buna izin vermeyeceklerini söyledi. 98 işçinin hepsi en az 5 yıllık deneyime sahipti. Şimdi dışarıdan getirilen gündelik işçilerle sorunu çözmeye çalışıyorlar. Ancak hizmet kalitesinde düşüş yaşanıyor." Nilay Vardar / Bianet