Büyükşehir Belediyesi davası sürecinde tartışmalara neden olan vergi denetmenlerinin incelemeleri sürüyor. Bu incelemeler sonucunda verilen raporlara dayanarak, Maliye Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi yönetiminin tepki gösterdiği bir karar aldı. Belediyenin tıbbi atık toplama karşılığı aldığı ücretlerden vergi talep eden Maliye Bakanlığı, bu kez de İzmir Hayvanat Bahçesi'nin taşındığı ve 30 Kasım 2008'de açılan Doğal Yaşam Parkı'nı vergi mükellefi yaptı.

YOKLAMA FİŞİ DOLDURDULAR

Vergi Denetmenleri önce Doğal Yaşam Parkı'yla ilgili yoklama fişi hazırladı. Doğal Yaşam Parkı'nda yürütülen faaliyetlerdeki gelirlerle ilgili bilgi alan vergi denetmenleri, belediyenin yükümlülüklerini yerine getirmediği sonucuna vardı. Bunun üzerine iki ay önce Büyükşehir Belediyesi'ne, Doğal Yaşam Parkı'nın kurumlar vergisi mükellefi yapıldığına dair Maliye Bakanlığı'ndan yazı gönderildi. Bu yazıyla da Parktaki gişe geliri üzerinden vergi ödenmesi istendi. Vergi için, parkın açılış tarihi olan 30 Kasım 2008 dikkate alındı.

BELEDİYE DAVA AÇTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bu yazıya karşı harekete geçerek, uygulamanın iptali için İzmir Vergi Mahkemesi'nde dava açtı. Türkiye'de gerek Büyükşehir, gerekse diğer belediyelerin Hayvanat Bahçeleri'nde böyle bir uygulamanın olmadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kamu hizmeti yapıldığını, burasının ticarethane olmadığını mahkemeye bildirdi. Doğal Yaşam Parkı'nın giderinin gelirinin kat kat üzerinde olduğuna dikkat çeken Belediye yetkilileri, mükelleflik kararına itiraz etti.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Esrefpaşa Hastanesi'nin de vergi mükellefi olması için çalışma yapıldığı öğrenildi.



UB(AÖ/AAA)