"ÖNEMLİ OLAN YATIRIMLARI TÜRKİYE'YE ÇEKMEK"


Bakan Şimşek, mütekabiliyet yasasının forumda gündeme gelip gelmediği sorusuna yanıt verdi. Şimşek, "Mütekabiliyet konusu Türkiye'nin menfaatine olan bir konudur. Bugün dünyanın bütün zenginleri New York'tan Londra'dan yer alabiliyorlar. Güçlü ülkelerin kendine güveni yüksek. Biz de ülke olarak kendimize güveniyoruz. O anlamda en ufak bir sorun görmüyorum. Buna ilişkin bir Bakanlar Kurulu kararı çıkacak. Burada önemli olan Türkiye'ye yatırımları çekmek" dedi.


Mütekabiliyetten elde edilecek gelirle ilgili rakam vermekten kaçınan Bakan Şimşek, "Çünkü bu tamamen özel sektörün çalışmalarına bağlı olacak. Çok uzun bir süre Ortadoğu'da yaratılan kaynak fazlası batıda değerlendirildi. Bugün Tükriye gibi çok önemli cazibe merkezleri var. Ben bu trendin değişeceğine inanıyorum" diye konuştu.


"BAŞVURU SAYISI 69 BİNİN ÜZERİNDE. ÖNGÖRÜLEN GELİR 2 MİLYAR TL'NİN BİRAZ ÜZERİNDE"


Bakan Şimşek, bedeli askerlikten ne kadarlık bir kaynak bekledikleri sorusuna ise "Başvurular yanlış hatırlamıyorsam 16 Haziran'da bitti. Başvuru sayısı 69 binin biraz üzerindeydi. Toplamda öngörülen gelir yaklaşık 2 milyar liranın biraz üzerinde. Onun nereye harcanacağı zaten kanunla belirlenmişti. Önemli bir uygulama. 480 bin kişiden 69 bin kişi yararlanmış olacak" yanıtını verdi. Forumla ilgili de konuşan Şimşek, "Forum hakikaten Türkiye için önemli. Ülkemizle Arap dünyası arasında daha güçlü ekonomik ve ticari ilişkilerin kurulmasına imkan sağlar. Katar Maliye Bakanı 3 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsetti. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda yatırımlar daha güçlü bir şekilde akacak. Çünkü Türkiye'ni geleceği parlak potansiyeli yüksek" dedi.


(BB)