Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantının ardından Mardin'in başta turizme açılmayı bekleyen Mardin Kalesi olmak üzere tarihi ve turistik yerleri gezdi. Beraberinde Ak Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Vali Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ile 850 yıllık Kasımiye Medresesi'ni ziyaret eden Şimşek'e burada rehberlik edecek kimse bulunamayınca, Belediye Başkanı tarihi medresesi ile ilgili bilgileri kendisine anlattı. Medresenin tarihi geçmişi hakkında bilgi veren Ayanoğlu, medresenin Ebul-iz El Cezeri Müzesine dönüşeceğini söyledi.

Mardin'i UNESCO'nın Kültürel Mirası Koruma Listesi'ne koymak için çalıştıklarını söyleyen Başkan Ayanoğlu, "Mardin'i geleceğe taşımanın yanında kısa vadede turist hareketliliğini devam ettirmek için de çalışıyoruz. Geçen ay için bütün bakanlıklara gönderdiğimiz davet mektubuna ilk olumlu cevabı Maliye Bakanımızdan aldık. Kendisine bu vesile ile bütün illeri kapsayan 2012 yılı değerlendirmesini Mardin'de yapıyor olmanızdan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum" dedi.

Bakan Şimşek, Kasımiye Medresesi'nde kentin turizm yönüne dikkat çekerek, Mardin'in UNESCO dosyasındaki eksiklikleri gidermek için üzerlerine düşen her şeyi yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.

Turizme açılması için restorasyon çalışmaları devam eden Mardin Kalesini ziyaret eden Bakan Şimşek burada Mezopotamya Ovası manzarasında çay içti. Kalenin turizme açılması için valilik nezdinde gerekli yatırımların yapıldığını hatırlatan Şimşek, "Kalenin turizme açılması ile tarihi kente gelen turist sayısında ciddi artışlar olacak. Bugün yaptığımız toplantı ile birlikte Mardin'in toplantı ve kongre turizmine de yönelmesi lazım" dedi.

Daha sonra SİT alanında Mardin Belediyesi tarafından yürütülen altyapı çalışmalarını inceleyen Şimşek burada vatandaşları dinledi. Vatandaşların sokakların kazılmasına tepki göstermesine Şimşek, "Altyapı yıkılmadan dökmeden yenisi yapılamaz. Belediyelerin en riskli çalışma alanları altyapı çalışmalarıdır. Mardin'in engebeli yapısından dolayı belediyemizin çalışmalarına sizlerden biraz daha sabır istiyoruz" dedi.