Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ve Akbank'ın düzenlediği "İstanbul'u Önemli Bir Finans Merkezi Haline Dönüştürmek" adlı konferans Sabancı Center'da başladı. Konferansa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, IIF Başkanı Charles Dallara ve Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer katıldı. Konferansta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bir konuşma yaptı.

"YÜKSEK BÜYÜMEYİ DEVAM ETTİRME ARZUMUZ VAR"


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kamu finansman dinamiklerinden Türkiye'nin kürsel kriz önceki dönemden daha iyi noktalara geldik. Yani nereden bakarsanız bakın Türkiye çok hızlı bir toparlanma sürecinden geçti. Bunun temelinde aslında sağlam makroekonomik temeller yatıyor. Tabii ki bizim önümüzdeki döneme ilişkin yüksek büyümeyi devam ettirme arzumuz var. Ama bunun da temellerini oluşturmamız lazım. Bunlar da tabii ki yapısal reformlarla ilişkili. Ama bu ara dönemde de bizim yönetmemiz gereken bir cari açık konumuz var" dedi.

"KREDİ PİYASASININ YÜZDE 15'LER SEVİYESİNDE TUTULMASI DAHA DOĞRU OLUR"


Kredi piyasasındaki genişlemeye değinen Bakan Şimşek, "Geçen senenin ilk yarısında yüzde 40-50'ler civarında bir kredi büyümesi söz konusuydu. Bunun sürdürülmesi imkansızdı. Epey bir çaba sonucunda yüzde 10-20 aralığına indirildi. Bu haftalarda bir miktar yükseliş içerisinde Bence bunun yüzde 20'ler altında yüzde 15'ler seviyesinde tutulması daha doğru olur. En azından bizim bu yumuşak inişi gerçekleştirmemiz açısından bunu önemsiyoruz" diye konuştu. İşsizlikte kriz öncesi seviyelere inildiğini kaydeden Bakan Şimşek, "Hakikaten en azından Euro bölgesi ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye hakikaten istihdamda ve dolayısıyla işsizlik oranlarını aşağı çekmede bir başarı sağladı. Bunun devam ettirmek istiyoruz tabii ki" dedi. Kadınların işgücüne katılımda önemli gelişmeler olduğunu da kaydeden Şimşek, bunların önemli gelişmeler olduğunu da söyledi. Şimşek, "O nedenle Türkiye'nin uzun vadeli görünümü son derece olumlu" diye konuştu.

"ORTA VE UZUN VADEDE CARİ AÇIĞI AZALTMAK GEREKİYOR"



Bakan Şimşek, "Özetle biz orta ve uzun vadede cari açığı azaltmak gerekiyor. Bunun için çok köklü reformlar yaptık, bunları uyguluyoruz. Ama bunların sonuç vermesi zaman alıyor" dedi. İstanbul finans merkezini fiziki bir mekan olarak algılamadıklarını belirten Bakan Şimşek, "Biz daha çok kurumsal ve yasal alt yapısıyla ve tabii ki katılımcılarıyla bir bütün olarak düşünüyoruz. O çerçevede baktığımız zaman ben İstanbul'un şansını yüksek görüyorum. Dubai belki iyi fiziki mekanlara sahiptir ama sonuçta herşey dönüp dolaşıyor ekonomide ne kadar tabii ki güçlüyse iş yatırımcı bazına geliyor. Biz bu konuda bence nispeten şanslıyız. Hem Moskova'ya göre hem de Dubai'ye göre. Ben buna inanıyorum. Yani özele bizim İstanbul'u önce bölgesel sonra belki küresel bir finans merkezi haline getirmemiz için yapmamız gereken çok şey var. Fakat bunların hepsini ben inanıyorum ki Haziran itibariyle birçok adımı atmış olacağız. Geçmişte de attığımız çok önemli adımlar var ama iş dediğim gibi dönüp dolaşıyor, Türkiye ekonomisini dünyanın ilk 10'una sokabilmek Avrupa'da ilk 3'e ilk 2'ye sokabilmeye geliyor. Çünkü bu kadar önemli bu kadar büyük bir ekonominin finans merkezi önemsiz olamaz. Ben buna inanmıyorum" dedi.