CARİ AÇIK YÜKSEK AMA DARALMAYA BAŞLADI


Mevsimsel istihdam rakamlarına göre, global ekonomik krizin başladığı tarihten itibaren Türkiye'de 3,7 milyon istihdam yaratıldığını AB'nin 27 ülkesi hatta OECD ülkelerinde ise çok fazla istihdam yaratılamadığını aktaran Şimşek, sözünü ettiği 3,7 milyonluk yeni istihdamın, sürdürülebilir güçlü büyümeyi destekleyen unsurlardan biri olduğunu kaydetti. Şimşek, işsizlikte 9,8'lik oranın hala yüksek olmakla birlikte son 10 yılın en düşük seviyesi olduğunu, işgücüne katılım oranının da arttığını kaydederek, 1 milyon insan için her sene iş bulunsa da bazen işsizliğin aynı kalabildiğini belirtti. Cari açığın yüksek olduğunu, enerji harcamalarının çıkarılması halinde açığın daha mütevazı seviyelere indiğini ancak bunun mümkün olmadığını belirten Şimşek, "Cari açık yüksek ama daralmaya başladı. Çok düşük bir tasarruf oranına sahibiz, tasarruf oranını mutlaka yükseltmemiz gerekiyor" dedi.


STRATEJİK YATIRIMLAR DEDİĞİMİZ BİR SINIFIMIZ VAR


Şimşek, şunları söyledi:

"Karşımızdaki en büyük zorluk cari açık. Kısa ve orta vadede bizim işimiz mutlaka bu cari açığı yönetmek ve açığı kapatmak. Kısa vadede bir takım riskler var. Yükselen petrol fiyatları, jeopolitik birtakım zorluklar ve avro bölgesindeki sorunlar. Cari açıkla ilgili ne gibi çözümler öneriyoruz? Kısa vadede çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok ancak iç talebi yavaşlatmamız gerekiyor ki bunu da yaptık. Daha fazla yatırım çekmemiz gerekiyor. Kısa vadede yapabileceklerimiz bunlar. Bu sayede cari açığı daha fazla kontrol altına alabileceğimizi düşünüyorum. Orta vadede ise daha önemli çözümler ortaya koymamız gerekiyor. Yeni teşvik sistemi yatırımlar açısından daha mantıklı bir kaynak tahsisi ortaya koyuyor. Bunun da cari açığa olumlu etkisi olacağını düşünüyoruz. Çünkü şu anda stratejik yatırımlar dediğimiz bir sınıfımız var. Türkiye'nin neresinde yatırım yapacak olursanız olun, ne yatırımı yapacak olursanız olun eğer ki Türkiye'de yüzde 50'si Türkiye'ye ihraç edilen bir ürün üretirseniz ve buna aynı zamanda yüzde 50'lik katma değer yaratırsanız o zaman Kurumlar Vergisi'ni yüzde 2'ye düşürüyoruz. Ve yine bölgeye bağlı olarak ama 7 ile 12 yıl arasında sosyal sigorta primi ve gelir vergilerini biz ödüyoruz. Bu bugüne kadar stratejik yatırımlar için verilmiş olan en önemli vergi avantajlarından biri. Aynı zamanda değer zincirini yukarı çıkarmak için Ar-Ge yatırımlarını yapmanız gerekiyor. Daha fazla tasarrufu artırmanız gerekiyor ve tabii enerji üzerinde çalışacağımız en önemli konularda biri. Çok önemli destek mekanizmaları var şu an Türkiye'de. 100 pound yatırım yaparsanız 116 poundluk destek alıyorsunuz. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da yatırım yaparsanız bunu kat be kat geri alıyorsunuz. Diğer bölgelerde de çok önemli teşvikler var."


İNGİLİZ İŞ ADAMLARINA DAVET


Türkiye'de yatırım yapılabilecek sektör ve alanlara da işaret eden Şimşek, yenilenebilir enerji alanında fırsat olduğunu, Türkiye'nin bu alanda yıllık 4-5 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiğini ayrıca, 18 milyon öğrenci bulunduğunu ve eğitime harcanacak paranın da arttığını, artmaya da devam edeceğini belirterek, eğitimde ciddi fırsatlar olduğunu kaydetti. Şimşek, Türkiye'de 2 bin 200 İngiliz sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğini, bunu ikiye katlamayı umduklarını ifade ederek, İngiltere'nin yenilikçi bir ekonomisi, güçlü sanayi tabanı, Türkiye'nin ise genç, dinamik ve girişimci bir nüfusu olduğunu belirterek, "Birlikte yapabileceğimiz çok iş var" diye konuştu.


İngiliz iş adamlarını yatırım için Türkiye'ye davet eden Şimşek, "Ticaret hacmini ikiye katlama hedefimiz var. Buna kolay erişilebileceğimizi düşünüyorum" dedi.