Malgaç Baskını Anıtı önünde düzenlenen törene CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, AK Parti milletvekilleri Semiha Öyüş, Ali Gültekin Kılınç, Mehmet Erdem ile Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Nihat Çelebi, İlçe Emniyet Amiri M. Ali Berksoy ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törenler, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürmen ve AK Parti'li Belediye Başkanı Ertegün Ünal'ın anıta çenenk koymasıyla başladı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Yörük Ali Efe ve beraberindeki 60 kişilik kuvvetin Yunan işgaline karşı başlattığı kahramanca direnişin Kurtuluş Savaşı'nın fitilini ateşlediğine değindi. Ünal, "Bu hareket Kuvayi Milliye'nin kurulmasına öncülük etmiştir" dedi. CHP Milletvekili Bülent Tezcan ise ulusal Kurtuluş Savaşı'nın sadece işgal kuvvetlerine karşı değil, içerdeki düşmana karşı da verildiğini ve bu toprakların ulusal direnişin merkezi olduğunu söyledi. Tezcan, "Malgaç Anadolu'nun Çanakkale'sidir" dedi.

Konuşmaların ardından şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyeler verildi. Halk oyunu ekipleri ve Zeybek gösterileri ile devam eden kutlamalara katılanlara tavuklu pilav ve ayran ikram edildi.

BAŞKANDAN YARDIM İSTEDİ

Tören sırasında protokolün yanına gelen yaşlı bir kadın Belediye Başkanı Ertegün Ünal ile konuşmak istedi. Korumaların müdahale ettiği yaşlı kadının yanına giden Belediye Başkanı Ünal, 90 yaşındaki Bahile Ulaş'ın derdini dinledi ve yardım sözü verdi. Behile Ulaş, üç çocuk sahibi olduğunu ve çocuklarının kendisini evden attığı için kalacak yeri olmadığından başkandan yardım istediğini belirtti. Bahile Ulaş, "Komşularım bana sahip çıktı, evlerinde misafir ettiler. Kalacak yerim yok. Başkan benim elimde büyüdü. Bu nedenle de onun burada olduğunu öğrendim ve konuşmak için geldim" dedi.

 


MG (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)



------------ KUTU ------

Malgaç baskını


MALGAÇ baskını Yörük Ali Efe ve arkadaşlarının, 16 Haziran 1919 tarihinde Sultanhisar ile Atça arasında Malgaç deresinin üstünden geçen, Osmanlı'nın ilk demiryolu olan, İzmir-Aydın demiryolu üzerinde Malgaç demiryolu köprüsü yanındaki Yunan karakoluna yaptığı baskındır. Malgaç Köprüsü'nü korumakla görevli 20 kişilik üstün donanımlı ve makineli tüfeklerle güçlendirilmiş Yunan müfrezesi topyekun imha edildi, makinalı tüfekler, askeri mühimmat ve cephane ele geçirildi. Baskın sonrasında demiryolu köprüsü ve raylar kullanılamaz hale geldiğinden Yunanlılar uzun süre Aydın-Nazilli hattında sevkiyat yapamadı. Malgaç baskını Batı ve Güney Anadolu'da düzenli, bilinçli ve milli şuurla düşmana yapılan ilk baskın olarak kabul edilir.