Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin katkıları ve Malatya Belediyesi’nin ev sahipliğinde Anemon Otel’de gerçekleştirilen serginin açılış törenine Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Xiaoning Wang, Türk-Çin Kadınları Dostluk Ve Kültür Derneği Başkanı Tan, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfekçi ile çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Türk-Çin Kadınları Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Tan Ataç, 2012 yılının Türkiye’de Çin Kültür yılı olarak kutlandığını belirterek, “Bu etkinliğin Malatya’da gerçekleştirilmesinde Güldal Akşit’in çok büyük emek ve gayretleri var. Katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Delegasyon Lideri Wu Linwng de, Çin kültürünü yansıtan serginin Türkiye’de ilk kez açıldığını belirterek, Malatyalıların kendilerine büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

DÜNYADA BARIŞ İÇİN KÜLTÜREL YAKINLAŞMA

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, yeteri kadar bilinmeyen Çin kültürünü açılan sergiyle az da olsa tanınacağını belirterek, "Dünyada barışı sağlayacaksak, ülkeler arasındaki dostluk bağı çok güçlü olmalı. Bunun temelinde de kültürel yakınlaşmanın büyük önemi var" dedi.

Çin’de 56 etnik yapının bulunduğunu ifade eden Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Xiaoning Wang ise, Çin kültürel mozaiğinin gelecek kuşaklara ve dünyaya tanıtılması adına bu yıl Türkiye’de etkinlikler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Törende son olarak söz alan Vali Şahin ise, Çin ile Türkiye’nin dostluklarının çok eskiye dayandığını hatırlatarak, son zamanlarda gelişen Türkiye- Çin ilişkilerinin sınırları daha çok yaklaştırdığını anlattı.

Konuşmaların ardından Guizbou Halk Kültürü Sergisi ziyarete açıldı. Vali, Belediye Başkanı ve Büyükelçi  sergiyi gezerek yetkililerden bilgiler alırken, sergiye katılanlar yöresel giysili Çinli mankenlere büyük ilgi gösterdi. Mankenlerle bolca resim çektiren katılımcılar, sergide satışa sunulan Çin eşyalarını da rağbet gösterdi.

CÖ(MP/COŞ)