Büyükdere Mahallesi Ali Çetinkaya Caddesi'ndeki Hacı Bektaşi Veli Vakfı Kültür Merkezi önünde akşam saatlerinde toplanan kalabalık, Malatya'daki olayları protesto etmek için kent merkezine yürümek istedi. Hacı Bektaşi Veli Vakfı yetkilileri ile kalabalığa destek vermeye gelen bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri kent merkezi yerine kısa mesafeli yürüyüş yapılmasını önerdi. Kalabalığın çoğunluğu Ali Çetinkaya Caddesi'nden kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. CHP İl başkanı Erman Gölet, Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de kalabalığa destek vererek yürüyüşe katıldı. Yaklaşık 500 metre yürüyen kalabalık Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi polislerinin barikatıyla karşılaştı. Barikatı aşmak isteyenler, polis tarafından engellendi.

Polisin barikat kurduğu yere gelen CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, bir süre polislerle görüştü. Milletvekili Kurt daha sonra kalabalığa yönelik konuşma yaptı. Kurt, yaptığı konuşmayla kalabalığı sakinleştirdi. Kent merkezine yürüyüş yapılmasını istemeyen ve kalabalığın sakinleşmesini isteyen Hacı Bektaşi Veli Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya ile kalabalıkta bulunan bazı kişiler arasında da tartışmalar yaşandı. Çetinkaya, kalabalığın bulunduğu yerden uzaklaştı.

Kent merkezine yürümesine izin verilmeyen kalabalık geri dönüp Hacı Bektaşi Veli Vakfı Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Şenol Durur şunları kaydetti: "Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde sahurda davulcuyla alevi ailesi arasında çıkan tartışma linç hareketine dönüşmüş, daha önce benzer durumlarda olduğu gibi güvenlik güçleri yeterli müdahalede bulunmayarak bir anlamda alevi aileyi linç etmek isteyen güruha cesaret vermiştir. Malatya'da geçmişte benzer şekillerde başlayan linç girişimleri üzerinden acı olaylar yaşanmıştır. Bunların tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmalı, toplumun farklı kesimlerini birbirine karşı kışkırtan girişimlerden derhal vazgeçilmelidir."

Yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık olaysız şekilde dağıldı.

 

EK (EK/RT)