Arızgeben mevkii sürücülerin korkulu rüyası olmalya devam ediyor. Darende’ye bağlı Başkaya, Barındır, Sakarya, Günerli, Üçpınar köyleri gibi birçok mezranın da bağlantı ve grup yolu olan tehlikeli ve virajlı Arızgeben mevkiinde, kayaların düşme tehlikesine karşın İl Özel İdaresi’nin şu ana kadar ciddi bir çalışması olmadı.

Kuzpınar Köyü Muhtarı Erol Özbey yaptığı açıklamada, bu tehlikeyi yıllardır çektiklerini belirterek şunları söyledi:

"Bugünkü olay, öğrenci servislerin geçtiği sırada olsa idi onlarca can kaybı olabilirdi. 'Tehlike geliyorum' dediği halde bir önlem alınmadı. Çevre köyleri kendi imkanları ile istinat duvarları çekse de yeterli olmadı. Yetkililer burada insanların ulaşım yaptığını unutmasın. Olaydan kısa süre sonra Darende Kaymakamlığı ekipleri olay yerinde inceleme yaptı, ama Kaymakamlığımızın imkânları yeterli olmayabilir. Bir can kaybı yaşanmadan bu tehlike önlensin." 

2 öğrenci servisinin arka arkaya giderken olayın meydana geldiğini söyleyen Başkaya Köyü Muhtarı Osman Buluş da, "Öğrenci taşıma aracı on dakika önce inseydi, olay faciaya dönerdi. İnişe geçtiğimiz anda kayalar düşmeye devam ediyordu. Dönüş yapmak zorunda kaldık. İki öğrenci aracı peş peşe ilçe merkezine geliyorduk. Bizleri ve öğrencileri Allah korudu" dedi. 

DAHA ÖNCE DE KAYA DÜŞTÜ

İl Genel Meclis Üyesi Burhan Ayhan olay yerinde inceleme yaparak, yolun bir an önce açılması için çalışma başlatacaklarını söyledi. Daha önceki yıllarda kış aylarında esneyen kayalar birçok defa yolun kapanmasına sebep olmuştu. Fakat yetkiler tüm uyarılara rağmen herhangi bir önlem almadı. Bölgede yaşayanlar ise alternatif yolun 30 kilometre yolu uzatması nedeniyle bu yolu kullanmak zorunda kalıyor.

Darende’de 11 köyü ve 7 mezrayı birbirine bağlayan Arızgeben mevkiinde tehlikeli yerlere köylüler daha önceden kendi imkanlarıyla 5 bin metrekare istinat duvarı yaptı. Yaklaşık 2 bin kişinin kullandığı Arızgeben mevkiindeki yol için yetkililerin bir çalışma yapmaması ise bölge halkının tepkisini çekiyor.

MP(MP/COŞ)