Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı, bu yıl 19’uncusu düzenlenen bahar şenlikleri nedeniyle 'Makarnadan köprü' yarışması düzenledi. Prof. Dr. Ahmet Karadeniz Yerleşkesi'ndeki yarışmaya 3’er kişilik takımlar kuran 12 öğrenci grubu katıldı. Sadece makarna ve silikon kullanılan köprü yarışmasında öğrenciler önceden kağıt üzerinde tasarladıkları köprü modellerini, çeşitli makarnalardan birbirine yapıştırarak hazırladı.

Tasarım ve Proje Topluluğu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nilhan Ürkmez Taşkın, yarışmanın bu yıl ikinci kez düzenlendiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Taşkın, "Öğrencilerimiz sadece makarna ve silikon kullanarak hayallerindeki köprüleri inşa ediyorlar. Yarışma dayanım ve tasarım şeklinde iki bölümden oluşuyor. Dayanım kategorisinde yarışacak öğrenciler, belirlenen açıklıkta en hafif ve en dayanıklı köprüleri yapacak. Yarışma sonucunda kendi ağırlığına göre en fazla yük taşıyan köprüyü tespit ediyoruz. Tasarım kategorisinde ise herhangi bir sınırlama yok. Kendi hayal sınırlarına göre çalışma yapıyorlar. Yarışma sonucunda jüri tarafından derecelendirilen makarnadan köprü maketlerine ödül veriliyor" dedi.

Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi Demet Hacısalihoğlu, makarnadan köprü yarışmasının öğrencilerin mukavemet ve tasarım yeteneklerini ortaya çıkardığını söyledi.

7 SAATTE BİR KÖPRÜ

Öğrenciler yerleşkede sabah saatlerinde başladığı makarnadan köprü tasarımlarını sadece silikon kullanarak 7 saatte tamamladı. Daha sonra jüri üyesi öğretim görevlileri tarafından kiloları ve dayanıklılığı belirlenen köprü maketleri değerlendirmeye alındı. Kendi ağırlıklarına göre en fazla yükü taşıyan köprü maketleriyle en şık tasarıma sahip olan maketler jürinin değerlendirmesi sonucu derece aldı.

Yarışmada Hayri Ali Çamdereli, Turgay Özgür ve Cumhur Düzlü’nün 'Makarena' adını verdikleri köprü maketi tasarım dalında birinci olurken, Yavuz Çubuk, Murat Aksoy ve Onur Sarıkaya’nın 'Hardness' adlı köprü maketi de dayanım kategorisinde birinci oldu. Yarışmada ilk üçe giren öğrencilere plaket verildi.



EÖ(LK/BT)