Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla gerekli yazışmaları yaparak izin aldıklarını anlatan Prof.Dr. Zeyrek, bu çerçevede Toprakkale Açık Ceza İnfaz Kurumu'na giderek mahkumlarla görüştüklerini ve aralarında 20 gönüllü seçtiklerini kaydetti. Hükümlülerin 2 Temmuz'da başlayan kazılarda çalışmaya başladığını ifade eden Prof.Dr. Zeyrek, "Burada çalışan hükümlülerimiz gönüllülerden seçiliyor. Hükümlülerimiz sabah saat 07.00 da işe başlayıp akşam saat 16.30'da çalışmayı bırakıyor. Normal bir işçi gibi sigortalılar ve asgari ücret tutarında maaş alıyorlar. Kazı çalışmaları bitiminde her birine belge vereceğiz. Cezalarını tamamlayan hükümlülerimizi daha sonra yine burada veya başka kazı çalışmalarında istihdam sağlayacağız. İhtiyaç duyulduğu takdirde hükümlü sayısını 50-60'a çıkartabileceğiz" dedi. Kazı çalışmasının 30 Eylül'e kadar devam edeceğini belirten Zeyrek, kazıların bu yıl sütunlu caddeler, tapınak alanları, hamam, tiyatro ve nekropol alanlarında gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.

MESLEK ÖĞRENİYORUZ

Hükümlüler de kazı çalışmalarına katılarak hem para kazandıklarını, hem meslek öğrendiklerini hem de cezalarını çektiklerini söyledi. Hükümlüler, cezaevinden çıktıktan sonra yapacakları bir işlerinin olacağını da kaydetti.



İE(BK/AAA)



--- KUTU 1------


Kastabala Antik Kenti



Osmaniye'nin merkezine 15 kilometre uzaklıktaki ve yaklaşık bin 500 dönümlük alan üzerine kurulmuş eski bir yerleşim merkezi. 13'üncü yüzyılda yapılan ve günümüzde Bodrum Kale olarak anılan kalenin eteklerinden başlayan Kastabala'dan günümüze kadar gelebilen kalıntıların hemen hepsi Roma dönemine ait. Kastabala'dan günümüze oldukça iyi durumda ulaşan antik yapı kalıntıları arasında en önemlisi sütunlu caddesidir. Batı ucunda ise kentin tiyatrosu bulunuyor. Tiyatronun güneyinde hamam kalıntıları görülebiliyor. Kentin güney-batı kesiminde görülen sütun gövdelerinin oluşturduğu sütun dizisi bazı araştırmacılar tarafından agora, bazıları tarafından da ikinci bir sütunlu cadde olarak tanımlanıyor. Kentin güney, kuzey ve batısında çok sayıda mezar yapıları ile kaya mezarları var. Roma ve Bizans döneminde bölgenin önemli dini kent merkezlerinden biri olan kent 524-561 yıllarında meydana gelen depremlerden büyük zarar görmüş ve Haçlı seferlerinden sonra yerleşim merkezi olarak eski önemini yitirmiş.




--------KUTU 2-----


Hükümlüler kurum dışında çalışabiliyor


Hükümlüler, bulundukları ceza infaz kurumlarının içinde veya dışında iş yurduna ait atölye ve işkollarında ya da kurum dışında kamu veya özel sektöre ait işyerlerinde; tutuklular ile hükmen tutuklular ise ceza infaz kurumu içindeki atölye ve işkollarında çalıştırılabilirler. İş alanlarına sahip kuruluşların hükümlü çalıştırmaları teşvik edilmektedir. 5275 Sayılı Kanun'un 30'uncu maddesi hükümlülerin kurum dışında çalıştırılmasını düzenlemiş, çalışma esaslarının tüzükte gösterileceğini belirtmiştir. 5275 Sayılı Kanun uyarınca hazırlanan Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük'ün 97 ve 98'inci maddeleri konu ile düzenlemeleri içermektedir. Ayrıca, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu ve İşyurtlarının İdare ve İhale Yönetmeliğinin 22'nci maddesinde de konu ile ilgili hükümler yer almıştır. Buna göre;

*Açık kurumda bulunanlar kurum görevlileri gözetiminde, kapalı kurumda bulunanlar iç ve dış güvenlik görevlilerince alınacak tedbirler altında çalıştırılırlar.

* Hükümlüler kurum dışında kendi iş yerlerinde veya üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarına ait işyerlerinde çalıştırılamazlar.

* Kurum dışında çalıştırılma işveren veya temsilcisi ile iş yurdu bulunan kurumlarda iş yurdu müdürü, iş yurdu bulunmayan kurumlarda ise mahalli Cumhuriyet Başsavcısı'nın imzalarıyla düzenlenen protokol çerçevesinde gerçekleştirilir. Protokolde ücret, çalışma saatleri ve diğer hususlar düzenlenir.

* Protokol onay için İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığına gönderilir.

* Hükümlüler en az iki kişiden oluşan ekipler halinde çalıştırılır.

* Ceza infaz kurumu idaresi, asayiş, güvenlik, sağlık, Bakanlık talimatı ve benzeri hallerde hükümlüleri çalışma yerine göndermeyebilir.

* Ceza infaz kurumu dışında çalıştırılan hükümlülerin çalıştıkları işyerinde yatmalarına izin verilmez.