Rize’nin Salarha Vadisi üzerindeki Küçükçayır Köyü’nde yapımı planlanan Ambarlık regülatörü ve HES projesi için 67 yaşındaki Kazım Delal’in Rize İdare Mahkemesi’ne açtığı ilk davada mahkeme yürütmeyi durdurma ve bölgede bilirkişi incelemesi yapılması kararı verdi. Mahkemenin talep ettiği 4 bin 500 liralık bilirkişi ücretini ahırındaki ineğini satarak ödeyen Delal’in açtığı davada mahkeme, 'ÇED raporu gerekli değildir' kararını iptal etti. Ancak ilk mahkeme sonuçlanmadan önce, dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı aynı proje için 'ÇED gerekli' kararı verdi. ÇED sürecinin ardından Bakanlık, firmanın hazırlattığı ÇED raporunu onayladı.

BU KEZ BAKADAN KREDİ ÇEKTİ

Kazım Delal bu kez de bakanlığın verdiği bu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yeniden dava açtı. Davada yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme, Kazım Delal’den yeniden yapılacak bilirkişi incelemesi için 4 bin 500 lira ödemesini istedi ve paranın ödenmesi için 7 gün süre verdi. Delal, paranın bir kısmını çocuklarının birikimlerinden sağladı, biraz da banka kredisi çekerek bilirkişi harcını yatırdı.

HAKİM ÇIKIŞTI, DELAL KIZDI

Rize İdare Mahkemesi Hakimi Nihat Koçak ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Doç. Dr. Alper Baba ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Akın Alten’den oluşan bilirkişi heyeti bölgede inceleme yaptı. İnceleme sırasında bilirkişi heyeti Kazım Delal’i dinledi. Ancak Delal, dava açma gerekçesini uzun ve ayrıntılı anlatmaya kalkışınca Hakim Nihat Koçak’ın "Hikâye anlatma, kısa kes. Davayı niye açtın onu anlat. Hocaları uçağa yetiştireceğiz" uyarısı ile karşılaştı. Bunun üzerine Delal, "Sayın Başkan, bu davanın sahibi benim, ben açtım bu davayı. Savunma yapamayacak ve konuyu, şikâyetlerimizi anlatamayacaksam, o zaman bu davaya ne gerek var? Neden geldik buraya o zaman? Hukukun ne anlamı kalır?" diye karşılık verdi.

CAN SUYUNUN CAN SUYU OLUR MU?

Daha sonra dava açma gerekçesini anlatan Kazım Delal şunları söyledi:

"Köyümüzde 300 bin kişinin içme suyunu sağlayan tesisler var. Bu tesislerden vadiye yüzde 10 oranında can suyu bırakılmaktadır. HES firması ise hemen bu tesisin 200 metre aşağısında bir regülatör kurarak, bu can suyunu alacak ve yaklaşık 5,5 kilometre tünelle HES’e taşıyacak. Bunu yaparken de dereye yine yüzde 10 oranında can suyu bırakacakmış. Allah aşkına, zaten deredeki su can suyu. Bunlar bunu alacak ve dereye can suyu bırakacak. Can suyunun can suyu olur mu? Bunu hangi bilim, hukuk, vicdan veya akıl kabul eder?"

Heyet, daha sonra jandarmanın güvenlik önlemi altında incelemelerini tamamlayarak bölgeden ayrıldı.



MK(TM/COŞ)