MAHKEME BAŞKANI'NDA SUİKAST TEPKİSİ


İstanbul Adalet Sarayı'ndaki 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 3’ü tutuklu 14 sanık katıldı. Duruşmaya Tunceli Ovacık’taki Başsavcı suikastına değinerek başlayan Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, “Tunceli Ovacık’taki Başsavcı, kalleşçe, alçakça bir saldırıya uğradı. Başsağlığı diliyorum" dedi. Ekinci'nin sözlerinin ardından salondan “Amin" sesi yükseldi.


"İŞİNE GELMEDİ Mİ?"


İlk olarak ifade veren tutuksuz sanık Burhan Adıyaman, emniyetteki ifadelerini tekrar ettiğini belirterek savunmasına başladı. Tekstil ile ilgilendiğini söyleyen Adıyaman, “Aile şirketimizin sahibiyim. 20 yıldır cemaatin içerisindeyim" dedi. Sanık Barış Sezek’le ilişkisinden bahseden Adıyaman, “Barış’ı cemaatten tanırım. Beraber Afrika’ya gittik (Fas), hayvan fiyatları araştırmak için" diye konuştu.


Mahkeme başkanı Mehmet Ekinci, sanık Adıyaman’a “Kurban fiyatlarını sordunuz mu?" diye bir soru yöneltmesi üzerine Adıyaman fiyatların makul olduğunu söyledi. Başkan Ekinci’nin “Koyun ticareti yaptın mı?" sorusuna ilişkin ise “Yapmadım" diye cevap veren Adıyaman’a Ekinci “İşine gelmedi mi?" diye sordu. Burhan Adıyaman, Fas’ta Fatma Zehra isimli bir kadınla tanışıp tanışmadığına dair ise “Fas’ta öyle biriyle tanışmadım. Dolayısıyla Türkiye’ye getirmek için bir teşebbüste bulunmadım. Ben örgüte yardım etmiş değilim. İnsan ticareti yapmadım" dedi.


Telefon konuşmalarında geçen Burhan isminin kendisine ait olmadığını belirten Adıyaman, “Telefon tapelerinde Barış’la geçen konuşmalardaki Burhan ben değilim. Beni çevrem Orhan olarak tanır" diye ifade etti.


“NADİDE İNSANLARA KOMPLO HAZIRLIYORLAR"


Üye Hakim Seyfettin Mermerci’nin “Fas’a gittiğinizde Fatma Zehra’yla nikah kıydınız mı?" sorusuna, Burhan Adıyaman, “Öyle bir şey olsa söylerim bu benim doğal hakkım. Komplo teorisi üretmenin anlamı yok. Ak insanların lekelenmesini anlamıyorum" dedi. Adıyaman, sanıklardan Muhammet Ali Melemez ve Mehmet Batur’un türlü türlü ilişkileri olduğunu belirterek, “Masum insanların yargılanmasını anlamıyorum. 45 yaşında ilk defa böyle bir şey görüyorum. Nadide insanlara komplo hazırlıyorlar" diye konuştu.


Burhan Adıyaman’ın ardından Osman Ali Aydemir savunma yaptı. Fuhuş amaçlı Fas’tan getirilen kadınlara kalacak yer ayarlamakla suçlanan Aydemir, “Seyit İbrahim, Vatan Caddesi'nde bir apart dairede bir süre kaldı. Bereket Derneği’nin bir katı misafir haneydi. Ahmet Hoca da bereket getirmesi için Bereket Derneği’nin binasının 2. katındaki misafir hanesine taşındı" dedi.


Sanık Barış Sezek ile ilişkisini anlatan Aydemir, “Barış Sezek’i dergahtan tanırım. Telefonla arayarak Barış iki kadın yabancı vatandaşın yakalandığını söyledi. Durumlarının ne olduğunu öğrenmek istedi. Ben de Yabancılar Şubesinden aldığım bilgiyi Barış’a da ifade ettim. Kadınların fuhuşla ilgili alındıklarını öğrendim. Barış’ın onlarla bir ilişkisi olup olmadığını sormadım" diye koruştu.


Mahkeme Başkanın “Sen muhtarsın ve Barış sana bir bilgi veriyor. Sormadın mı Barış’la ne ilgisi varmış? Durduk yere mi sordun polise?" sorusuna karşılık Aydemir, sormadığını dile getirdi.


ELEKTRİK KESİLDİ


Bu sırada mahkeme salonunda elektrik kesintisi nedeniyle 5 dakikalık ara verildi. Elektriğin gelmesinin ardından iddianamede örgüt lideri olmakla suçlanan tutuksuz sanık Nejat Ergin'ın ifadesine geçildi. Ergin, “Ovacık’ta ölen Başsavcımıza Allah’tan rahmet diliyorum" diyerek savunmasına başladı. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmadığını ifade eden Ergin, “30 yıldır galericiyim. Bir otelde spor yaparım. Orada tanıştık Oğuzhan Onay’la. 7 yıldır tanışıyoruz. Buradaki hiçbir insanı tanımam. Ama Hocamı (Ahmet Mahmut Ünlü) tanırım. Onu çok severiz, saygı duyduğumuz bir insan. Biz onun yanına gideriz. Bir dernekte görüştüm hocamla, siyasi konjonktürde. Ayrıca Ünlü’nün internete yansıyan haberlerine dertli olduğu konusunu görüştük. Çıkan haberler konusunda benden yardım istemesi gibi bir durum olmadı. Yardımcıları aracılığı ile Ünlü beni aradı. Konuyu bilmediğini ama kayınbiraderlerim bir konuda benimle buluşmak istediğini söyledi. Kayınbiraderleri benim yanıma geldiler. Bir yerde gömü bulunduğunu, yardımcı olup olamayacağımı sordular. Yardımcı olamayacağımı söyledim" dedi.


Savunmasını tamamladığını belirten Ergin, kızımın bugün 16.00’da ameliyatı olduğunu söyleyerek duruşmadan ayrılmak için izin istedi.


(BB)